Pentru al treilea an consecutiv în masivul Parâng, la troiţa ridicată la cota 1700, pe platoul unde odată se afla cabana „Căsuţa din poveşti”, momârlanii din satul Jieţ au întins mesele şi i-au invitat pe toţi cei aflaţi în zonă să guste din preparatele lor tradiţionale şi să le cunoască obiceiurile. Promovarea turismului prin obiceiuri şi tradiţii Organizatorii „Nedei Troiţei” au fost în acest an Asociaţia Petro Aqua, Asociaţia cabanierilor din Parâng Alpina şi comunitatea de momârlani din Jieţ, promovarea potenţialului turistic fiind scopul principal al nedeii tradiţionale. „Este lume multă, timpul ne ajută. Anul acesta, comunitatea de momârlani a hotărât să se implice, iar manifestarea a căpătat o semnificaţie aparte. Astfel valorile tradiţionale sunt promovate, nu se pierde portul popular de aici, ba dimpotrivă deja sunt mulţi interesaţi de cum să achiziţioneze un costum popular momârlănesc”, declară Imre Szuhanek, preşedintele Asociaţiei Petro Aqua. La rândul lor, reprezentanţii cabanierilor i-au întâmpinat pe toţi cei care au urcat la munte cu mici şi bere din belşug. „Vrem să atragem atenţia atât asupra frumuseţii zonei dar şi să promovăm tradiţiile şi obiceiurile. Această manifestare este doar un prim pas în ce priveşte acţiunile de viitor pe care le vom demara aici. Toţi cei care vor urca la munte, fie ei turişti sau localnici, trebuie să se simtă cât mai bine iar de acest lucru ne vom ocupa de acum înainte cât mai bine iar în acest mod atât muntele Parâng cât şi noi să ne câştigăm locul pe care îl merităm în turismul românesc”, declară Adrian Rus, investitor în turism. „Este pentru prima dată când vin în acest an la sărbătoarea din Parâng şi este nemaipomenit. Pentru anul viitor le promit oamenilor de aici că se va implica şi Consiliul Judeţean deoarece tradiţiile celor de la munte trebuie păstrate şi promovate”, afirmă vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hnedoara Costel Avram. Mai aproape de Dumnezeu Momârlanii s-au pregătit dis de dimineaţă pentru o sărbătoare aşa de importantă, ei aducând în inima muntelui alimente tradiţionale, pe care să le pregătească în căldări şi numai la foc făcut din lemn, conform obiceiului din moş strămoş. „Am pregătit pentru acest praznic zeamă de varză, zeamă de oaie şi pasat. Pentru mâncare am folosit peste 50 de kilograme de carne de oaie şi 50 de kilograme de varză”, spune Nicolae Gălăţan, unul dintre organizatori. Părintele comunităţii de momârlani din Jieţ, Dimitrie Jura, spune că această sărbătoare este una dintre cele mai importante pentru creştinătate, iar sărbătorită la munte senzaţia este mult mai pătrunzătoare şi curată. „Se spune că în lume nu a apărut nimic nou după creaţie până la Maica Domnului, iar toate lucrurile importante s-au înfăptuit pe munte. Aici toate lucrurile sunt mai frumoase pentru că suntem mai aproape de Dumnezeu, suntem mai curaţi cu sufletul”, afirmă părintele Jura. Modernismul şi tradiţia Surprizele de care au avut parte oamenii care au luat parte la petrecerea câmpenească au fost extrem de diversificate, oferite atât de momârlani, cât şi de orăşeni. Pe de o parte momârlanii au adus doi armăsari pe care cine a dorit a putut să-i încalece. „Am vrut să văd cum este să călăreşti şi chiar mi-a plăcut. Mi-a fost puţin frică dar animalele sunt blânde”, spune Mihaela. Tot la capitolul senzaţii tari campionul de parapantă Tomi Coconea şi-a oferit serviciile şi a plimbat câteva tinere momârlance. Şi nu în ultimul rând doi tineri artişti membri ai asociaţiei Petro Aqua au făcut chiar la cota 1700 o expoziţie de icoane pe sticlă pentru a marca sfânta sărbătoare. „Este extraordinar de frumos, nu mă aşteptam să fie chiar aşa. Peisajul este deosebit, aerul curat iar mâncarea pregătită de momârlani este foarte bună”, spune Marian.
Citește mai departe ...Cutremur DEVASTATOR! 7,5 grade pe scara Richter! Pagubele sunt URIASE

Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Uleiul de măsline este uimitor. De ce e bine să consumi o...
Alte articole din categoria: Administratie Locala
Alte articole din categorie
38,00Lei
25,00Lei
LASA UN COMENTARIU