Cum a fost identificat Condrea dcu sange de la copil si de la sotie | Dosarul Hexi Pharma

Cum a fost identificat Condrea dcu sange de la copil si de la sotie | Dosarul Hexi Pharma

Așa cum arată comunicatul Parchetului General, testele ADN efectuate de specialiști arată că la volanul mașinii implicate în accident se afla Dan Condrea.

Anchetatorii spun că urmele de sânge și țesut uman descoperite în locul tragediei, DJ 101 Corbeanca-Buftea, corespund cu cele prelevate de 

la cadavrul șoferului și de la unul dintre copiii patronului Hexi Pharma. Specialiști în medicină legală au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că, la Institutul Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”, acolo unde a fost efectuată autopsia patronului Hexi Pharma, din trupul neînsuflețit al 

Ne puteți urmări și pe Google News

acestuia au fost recoltate trei tampoane cu sânge și o mostră de țesut uman intercostal.

 

Probele au fost luate din cavitatea toracică, acolo unde este cea mai sigură zonă de recoltare a sângelui și a țesutului uman. Acestea au fost analizate în Laboratorul de Genetică al INML. Tot acolo au fost aduse și analizate probele descoperite la locul accidentului. De asemenea, pe parcursul anchetei, au fost aduse periuța de dinți a lui Dan Condrea și pieptănul acestuia de pe care s-au recoltat urme de salivă și de păr. Scopul a fost stabilirea, cu certitudine, a identității celui aflat la volanul mașinii, în momentul accidentului, în condițiile în care victima a fost desfigurată și era de nerecunoscut. Deși Uliana Ochinciuc, medicul oftamolog din Basarabia, cu care Dan Condrea era căsătorit doar religios l-a recunoscut după două alunițe și după lobul urechilor, era necesară stabilirea identității indubitabile a lui Dan Condrea pentru a se închide dosarul privitor la cauza morții.

ADN-ul copilului: 50% mama, 50% tatăl

Pe parcursul anchetei, criminaliștii au luat probe biologice și de la unul dintre copiii lui Dan Condrea, David. Însă, pentru stabilirea paternității, trebuia luată o probă și de la mama acestuia, Uliana Ochinciuc. Şefa Laboratorului de Genetică din INML, medicul primar legist Ligia Bărbării, cea care a recoltat și probele de pe cadavrul lui Dan Condrea, a explicat, în urmă cu doi ani, într-un articol publicat de „Evenimentul zilei”, că, pentru determinarea ADN, se utilizează cantități infime de material biologic, cum ar fi urme de de sânge de 1-2 milimetri pătrați, urme lăsate pe obiecte prin contactul mâinilor, fire de păr, urme de salivă și alte secreții biologice, țesuturi, inclusiv oase.

FOTO:Laboratorul de genetică al INML, locul în care a fost stabilit ADN-ul lui Dan Condrea FOTO: PETRIȘOR CANĂ

Identificarea poate fi fă cută și prin stabilirea paternității, prin probe luate de la mamă, tată și copil, caz în care se face mai rapid și necesită mai puține analize de laborator. „Fiecare ființă umană moștenește materialul genetic în proporții egale, 50% de la mamă, 50% de la tatăl biologic. Comparând profilul ADN al unui copil cu cel al mamei, se poate identifica precis acea proporție de 50% de caracteristici genetice moștenite de la mama biologică. Restul caracteristicilor ADN din profilul copilului provin de la tatăl biologic”, a explicat Ligia Bărbării.