Modificări majore în Guvern. Ministrul Dezvoltării vrea politizarea funcției de prefect

Ministrul slovac Afacerilor Externe vizită București

Unul dintre miniștri din Guvernul condus de Florin Cîțu pune tunurile pe oamenii din sfera politică ce au ajuns, prin diferite tertipuri, să ocupe funții publice prin concursuri.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a anunțat că propune modificarea statutul prefectului şi subprefectului, în sensul transformării din statut de înalt funcţionar public în funcţie de demnitate publică. Ministrul este de părere că, în acest fel, vor fi eliminate ”tertipuri” prin care oameni din sfera politică au ajuns prin concursuri în diverse funcţii publice.

Cseke Attila a precizat că actul normativ a fost prezentat în primă lectură în şedinţa de Guvern de miercuri.

„Un proiect pe care l-am prezentat, care a fost prezentat în prima lectură, se referă la ceea ce aţi regăsit şi în programul de guvernare pe baza căruia s-a format Guvernul Cîţu şi a primit încredere în Parlamentul României şi care priveşte delimitarea clară a funcţiilor politice de funcţiile publice. Această chestiune prevăzută în programul de guvernare va fi promovată din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, pentru că este necesară, pentru că acele, dacă vreţi, tertipuri care au avut loc de-a lungul timpului, prin care oameni care au venit din sfera politică au ajuns prin concursuri în diverse funcţii publice, va trebuie eliminat şi va trebui să clarificăm acest lucru.

Drept urmare, noi propunem Guvernului - şi încă o dată specific, în prima lectură am propus textele în acest sens - ca statutul prefectului şi subprefectului să fie modificat şi faţă de situaţia actuală, în care ei sunt înalţi funcţionari publici, dar ştim, de fapt, de unde vin, să devină statut, funcţie de demnitate publică”, a afirmat ministrul Dezvoltării, după şedinţa Executivului.

Ministrul are mai multe argumente pentru această modificare

El a explicat că are mai multe argumente pentru această modificare, ”pe lângă programul de guvernare”.

”În primul rând, Constituţia României - în articolul 123, alineatul 2 se specifică foarte clar că prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, ceea ce înseamnă că orice guvern, nu numai cel actual, ci şi guvernele care au fost şi guvernele care vor mai fi, sunt politice. Guvernul este politic, fiind votat politic de o majoritate existentă în Parlament, reprezentantul Guvernului în teritoriu nu poate fi decât politic. Această situaţie pe care am avut-o sau o mai avem şi astăzi este o ipocrizie din acest punct de vedere, o chestiune pe lângă care s-a trecut întotdeauna şi care va trebui să ia sfârşit, lucrurile trebuie să fie foarte, foarte clare”, a susţinut Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a mai precizat că axistă, de asemenea, o Hotărâre de Guvern - 525, prin care s-a aprobat strategia de dezvoltare a funcţiei publice, ”care prevede expresis verbis această chestiune, această schimbare a statutului prefecţilor”.

„Prevede clar că prefectul va deveni, din înalt funcţionar public, demnitar şi va avea funcţie de demnitate publică”, a adăugat ministrul. În opinia ministrului, Comisia Europeană a transmis, în perioada 2017-2019, că este necesară delimitarea categoriei şi nivelul politic de nivelul funcţionarilor publici, inclusiv legat de statutul prefecţilor.

„Deci, practic, avem şi de aici un punct de vedere favorabil. Şi nu în ultimul rând, avem, după cum ştiţi, voinţa Parlamentului din 2018, unde cu o largă majoritate, a aproape tuturor forţelor politice, s-a votat acest statut, care ulterior a fost schimbat prin ordonanţă de urgenţă şi s-a mers cu altă soluţie şi, de asemenea, de a păstra statutul de înalt funcţionar public”, a adăugat Cseke Attila.

Va propune transformarea prefecţilor în demnitari publici

„Deci, noi credem că această chestiune trebuie clarificată şi că situaţiile care au devenit notorii, prin care persoane care au venit din sfera politică, indiferent din ce sferă şi din ce partid, şi au fost promovate temporar, pentru că în marea, marea lor majoritate şi astăzi sunt temporar înalţi funcţionari publici, nu au acest statut prin stagii de specialitate şi nu au ocupat această funcţie prin concurs, această situaţie de notorietate trebuie să ia sfârşit şi noi vom propune transformarea prefecţilor în demnitari publici. Evident că în perioada următoare vom aştepta avizele şi propunerile, observaţiile ministerului de resort şi a tuturor autorităţilor care trebuie implicate în circuitul de avizare şi în momentul în care avem o formă finalizată ne vom întoarce în guvern cu acea formă”, a mai spus ministrul.