Modificări MAJORE în funcționarea Comisiei Naționale de Arheologie! Planul ASCUNS al Guvernului

Un proiect de Ordonanță inițiat de Guvern își propune să modifice mai multe acte legislative din domeniul culturii, unul dintre acestea presupune schimbarea modului de funcționare a Comisiei Naționale de Arheologie.

Instituția are rolul de acționa ca un filtru în fața abuzurilor din construcții, potrivit G4media.ro.

Mai exact, este vorba despre modificarea propusă Ordonanței Guvernului 43/2000, care vizează protecţia patrimoniului arheologic. Proiectul de lege propune înființarea unui Birou Executiv, care să preia oricare din atribuțiile Plenului Comisiei și să decidă în locul acesteia. 

„Practic, Biroul ar funcționa ca o structură extraordinară a CNA, care se întrunește ad-hoc, între ședințele ordinare de plen ale CNA pentru dezbaterea proiectelor de cercetare arheologică și a rapoartelor de cercetare arheologică. Rapoartele de cercetare arheologică se numără printre cele mai importante documente dezbătute în cadrul CNA, deoarece în baza acestora se eliberează de către direcția județeană de cultură certificatele de descărcare de sarcină arheologică. Posibilitatea dezbaterii acestor rapoarte într-o componență incertă a CNA, adică în această structură nou creată poate da naștere unor abuzuri”, spune senatorul USR Vlad Alexandrescu, membru în comisia pentru cultură a Senatului, potrivit G4media.ro.

„Posibilitatea prevăzută ca CNA să-și delege atribuții către Biroul Executiv prin regulamentul său de funcționare este de asemenea periculoasă. În forma actuală, OG 43/2000 prevede la Art. 16, cu titlu limitativ, atribuțiile CNA. Prin urmare, tot prin prevederile acestui act normativ ar trebui să se prevadă, cu titlu limitativ, care dintre atribuțiile CNA pot fi delegate Biroului”, mai spune Alexandrescu.