MODIFICAREA Legii REFERENDUMULUI, pe repede înainte în Parlament
Editura Evenimentul si Capital

MODIFICAREA Legii REFERENDUMULUI, pe repede înainte în Parlament

Autor: | | 0 Comentarii | 354 Vizualizari

După anunțul liderului PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia referendumul de revizuire a Constituției pe tema familiei va fi organizat în această toamnă, acum parlamentarii vor modifica pe repede înainte Legea referendumului nr. 3/2000. Astfel, deputații juriști au adoptat reglementări speciale pentru organizarea acestuia, au spus, pentru EVZ, surse parlamentare.

Potrivit surselor EVZ, au fost doar trei voturi „împotrivă”, unul de la PNL și două de la USR. Astfel, legea nr. 3/2000 a primit raport de adoptare din partea Comisiei juridice a Camera Deputaților, iar marți va fi votată în prima ședință de plen a acestei sesiuni. Modifcarea esențială prevede ca referendumul să aibă loc într-o zi de duminică, ultima din intervalul de 30 de zile de la adoptarea de către Legislativ a iniţiativei de revizuire, au explicat sursele EVZ.

„Curtea Constituţională nu va fi sesizată de îndată, ci în termen de două zile de la data adoptării de către Camere sau de Camerele reunite - procedura specială, a proiectului de iniţiativă legislativă de revizuire. Se duce la CCR care în cinci zile trebuie să decidă. Oricum se sesizau din oficiu, de îndată ce noi ne pronunţam, dacă depăşeşte sau nu limitele revizuirii Constituţiei. Dacă limitele privind revizuirea au fost depăşite, se reîntoarce (proiectul - n.r.) şi reîncepe procedura”, a spus deputatul PNL Ioan Cupşa, membru în Comisia juridică, citat de News.ro.

Inițiativă cetățenească de modificare a Constituției se află în circuit parlamentar, fiind adoptată, pe 9 mai, de Camera Deputaților și așteaptă să primească vot în Senat, care are calitatea de for decizional.

În formă adoptată de Senat în luna iunie această propunere de modificare a Legii nr. 3/2000 privind organizarea referendumului presupune schimbarea articolului 6:

Art. 6-(1) Inițiativă și procedura revizuirii Constituției sunt supuse dispozițiilor prevăzute art. 73 alin (1) și (2), art. 150 și art. 151 din Constituție.

Au fost adăugate patru noi alineate:

„(3) Proiectul legii constituționale, adoptat de Camera Deputaților și de Senat, se publică, în aceeași zi, în Monitorul Oficial al României, Partea I, și se trimite Curții Constituționale, care procedează potrivit legii. Dacă se constată că inițiativa legislativă depășește limitele revizuirii, aceasta se consideră nefinalizată și se transmite Camerei Deputaților, procedura urmând a fi reluată potrivit alineatelor precedente.

(4) Cetățenii României sunt chemați să-și exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire, în conformitate cu prevederile art. 151 alin. (3) din Constituția României. Guvernul stabilește, prin hotărâre, data referendumului și aduce la cunoștință publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, această dată.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate