Evenimentul Zilei > Social > Modificare importantă la legea pensiei. Stimulente mai mari pentru o anumită categorie de pensionari
Modificare importantă la legea pensiei. Stimulente mai mari pentru o anumită categorie de pensionari

Modificare importantă la legea pensiei. Stimulente mai mari pentru o anumită categorie de pensionari

Schimbare la legea pensiilor. Potrivit unui proiect de ordonanță ce se află la Consiliul Economic și Social (CES) pentru avizare, persoanele care au realizat stagiul minim de cotizare și care lucrează și după împlinirea vârstei standard de pensionare vor primi anumite stimulente din partea statului.

Astfel, conform documentului, punctajul lunar realizat în perioada de după împlinirea condițiilor de pensionare se va majora cu 50%, ceea ce înseamnă că vor beneficia de pensii mai mari când vor decide să se pensioneze.

„Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare (…), punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 50%”, se precizează, mai exact, în proiectul de OUG de la CES.

Așadar, prin această propunere se urmărește motivarea persoanelor care au împlinit vârsta standard de pensionare să își prelungească viața activă și să aibă perioade mai lungi de contribuție, ceea ce se va reflecta, în mod direct, în valoarea pensiei.

Și în prezent, cei care decid să lucreze după împlinirea vârstei standard de pensionare beneficiază de majorarea punctajului lunar realizat în perioada respectivă, doar că valoarea majorării este de doar 0,5%.

Vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați. În cazul bărbaților, lucrurile sunt simple: vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

Pe de altă parte, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. Astfel, în acest an de exemplu, femeile nu vor trebui să aștepte să ajungă la la 63 de ani pentru a se pensiona, ci vor putea să o facă la 61 de ani trecuți. De exemplu, din noiembrie 2021, femeile se vor putea pensiona la 61 de ani și opt luni, informează avocatnet.ro.

Același proiect de OUG urmează să prelungească perioada până la care angajatorii trebuie să aducă locurile de muncă în condiții deosebite la condiții normale, respectiv până la data de 1 septembrie 2023. Termenul actual a fost stabilit pentru data de 1 septembrie 2021.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: