UDMR şi Partidul Civic Maghiar (PCM), cele două formaţiuni politice maghiare din România, strâng rândurile pentru alegerile locale - un prim test electoral de la înregistrarea radicalilor ca partid.
Resuscitarea temei autonomiei Ţinutului Secuiesc - oferită de scandalul recunoaşterii independenţei Kosovo - determină tandemul PCM-UDMR să-şi valorifice întregul potenţial electoral printr-o colaborare punctuală la nivel local.
Tabăra radicală, coagulată în jurul episcopului Laszlo Tökes şi a civicilor maghiari, îi va susţine pe o parte dintre parlamentarii şi aleşii locali ai UDMR. Preşedintele PCM Szasz Jeno ne-a declarat că, în pofida unei decizii oficiale privind colaborarea la vârf, mai mulţi demnitari ai Uniunii vor obţine sprijinul său. Conducerea UDMR se reuneşte astăzi la Cluj pentru a discuta stadiul pregătirilor pentru locale. În acest moment se poartă negocieri în teritoriu pentru susţinerea punctuală a unor candidaţi comuni, susţin surse din conducerea Uniunii. Tandemul UDMR-PCM le oferă radicalilor ocazia să folosească în campanie mesaje puternic autonomiste, pentru mobilizarea electoratului. În acelaşi timp, UDMR - aflat la guvernare - se orientează spre măsuri sociale pe absorbţia fondurilor europene, dezvoltare regională şi obţinerea drepturilor colective pentru minorităţi. Tökes, locomotivă electorală şi liant După ce a câştigat postul de europarlamentar cu ajutorul organizaţiilor maghiare radicale, Laszlo Tökes va fi principalul pion în campania acestora pentru locale. El a reuşit să-şi atragă de partea sa o mare parte din electoratul maghiar, în special din Harghita şi Covasna, punând astfel UDMR în situaţia dificilă de a pierde o treime din voturi. Dacă, la alegerile locale, cele două tabere preferă să se delimiteze, cel puţin la vârf, în cazul parlamentarelor, vor fi nevoite să colaboreze pentru a evita pierderea voturilor în favoarea partidelor româneşti, susţin surse din cele două formaţiuni.
Un argument în plus pentru colaborare este adoptarea votului uninominal în forma convenită în Comisia de cod electoral şi care va fi supus săptămâna viitoare votului Camerei Deputaţilor. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a precizat că o colaborare cu radicalii se va realiza doar prin episcopul Tökes, în calitate de ales şi reprezentant al organizaţiilor radicale.