„Moda”atacurilor cu grenadă cuprinde Occidentul. Olanda calcă pe urmele Suediei

„Moda”atacurilor cu grenadă cuprinde Occidentul. Olanda calcă pe urmele Suediei

Chiar dacă legile europene sunt mult mai restrictive decât cele americane în ceea ce privește dreptul cetățenilor de a deține arme, un val de violență pare să fi cuprins și Vestul Europei în ultimii ani. Aici, însă, doar răufăcătorii sunt înarmați, cetățenilor atacați rămânându-le numai speranța că poliția va interveni la timp ca să le salveze viața. După cum probabil știți, moda atacurilor cu grenadă a apărut în Suedia.

Acum, însă, și Olanda se confruntă cu o creștere exponențială a unor astfel de atacuri, susține site-ul de dreapta infowars.com. "În ultimii 11 ani, au fost înregistrate 117 incidente cu grenade de mână.  Mai mult de jumătate dintre ele s-au petrecut în 2018 și în primele luni ale anului 2019”, a declarat criminalista Marieke Liem ziarului NL Times.

Liem, care a dedicat un studiu acestor atacuri cu grenadă, spune că principala țintă sunt micile afaceri și că, de obicei, e vorba de încercarea de a-i convinge pe patroni să plătească o taxă de protecție. Dar lucrurile nu se reduc la șantaj. „În 21 din cazuri, o persoană a fost amenințată sau atacată cu o grenadă. Nouă persoane au fost rănite, unele grav. Până acum, nimeni nu a fost ucis. Suspecții au fost arestați în numai 20 la sută din cazuri”.

Cercetătoarea olandeză e, de altfel, foarte pesimistă în ce privește anii care vor veni. „Observăm, de asemenea, o creștere uriașă a atacurilor cu grenade de mână în Suedia, iar acolo au existat decese, inclusiv printre persoanele care se aflau întâmplător în apropiere”, spune Liem. „Dacă tendința continuă, e de așteptat că vor exista victime și aici.” De remarcat este că cercetătoarea olandeză afirmă că datele înregistrate și raportate de poliție cu privire la atacurile cu grenadă de mână „lasă de dorit” și nu prea se referă la „motivele" acestor atacuri. În ceea ce privește măsurile luate de autorități, Liem nu-și face iluzii că ar putea rezolva problema. Cum o treime din incidente au avut loc la Amsterdam, oficialii au instalat mai multe camere de supraveghere și au scos pe teren mai multe patrule de poliție. Cu toate astea, grenadele rămân foarte ușor de procurat pe piața neagră, la prețuri extrem de mici, între 5 și 20 de euro. O dovadă că traficanții de arme au suficientă marfă să acopere cererea în creștere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă situația din Olanda e gravă, în Suedia a devenit deja critică. Potrivit Sveriges Radio, numărul atacurilor cu explozibili a crescut semnificativ de la începutul anului. Potrivit celor mai recente statistici oficiale, numai până la sfărșitul lunii mai au avut loc în Suedia nu mai puțin de 93 de atacuri, față de cele „numai” 63 înregistrate în aceeași perioadă a anului 2018. Potrivit Consiliului Național Suedez pentru Prevenirea Criminalității, instituția care adună aceste date, de-a lungul anului trecut, au fost raportate 162 de explozii. "În lumea crimei organizate se desfășoară o cursă de arme", a declarat pentru postul național de radio un profesor universitar de criminalistică. Explozia atacurilor violente în Occident (nu e vorba numai de atacuri cu grenadă, ci și de înjunghieri, incendieri de mașini și atacuri cu acid) este pusă de site-urile de dreapta de pe internet pe seama imigrației ilegale și a stabilirii în Europa a unor grupări de crimă organizată din Africa de Nord, Orientul Mijlociu sau chiar Balcani. Fidele principiilor corectitudinii politice, autoritățile din liberala Olandă și multiculturala Suedie refuză să dea publicității date despre naționalitatea atacatorilor, chiar și în rarele cazuri în care polițiștii reușesc să-i prindă. O singură excepție a existat de la această regulă de aur. Într-un schimb violent de replici cu reprezentanții partidului naționalist-conservator aflat la guvernare în Polonia, ministrul suedez al Justiției, Morgan Johansson, i-a nominalizat pe infractorii polonezi printre cele mai mari pericole la adresa securității cetățenilor suedezi. „Avem probleme cu bandele de hoți din străinătate, nu în ultimul rând din Polonia. Bandele străine sunt în spatele a aproape jumătate din toate jafurile din Suedia și 90% din toate furturile de mașini, motoare pentru bărci și mașini agricole”, a declarat atunci Johansson.