Moda referendumului a prins. Klaus Iohannis propune unul și pentru alegerile prezidențiale

Klaus Iohannis vrea să extindă modelul referendumului de la europarlamentare și la prezidențiale. El propune un nou referendum, de data aceasta de modificare a Constituţiei, în acelaşi timp cu alegerile prezidenţialele.

Preşedintele a chemat deja partidele parlamentare la consultări, pentru a discuta despre punerea în aplicare a rezultatelor referendumului consultativ de duminică, prin modificarea Constituţiei. Iohannis a precizat că nu doreşte să se opereze alte modificări asupra Constituţiei în afară de cele rezultate din întrebările de la refeendum: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie,  interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul legislaţiei penale şi al organizării judiciare şi extinderea dreptului de a ataca ordonanţele de urgenţă la CCR, notează stiripesurse.ro.

 

Pentru a se ajunge la un referendum de modificare a Constituţiei este însă nevoie de o procedură parlamentară. Potrivit art. 150 alin. (1) din Constituţie, "Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot." Însă, în Parlament, Klaus Iohannis are nevoie de voturile PSD, pentru a atinge majoritatea constituţională de două treimi.

Procedura de reviziuire este prevăzută la articolul 151:

"(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

(2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire."