Moda cărţilor povestite

Cărţile audio, înregistrate pe CD-uri de Victor Rebengiuc, Radu Beligan, dar şi de regretaţii Florian Pittiş şi Adrian Pintea, au început să facă furori. Cărtărescu (în lectura lui Pintea) şi Coelho (citit de Pittiş) sunt cei mai căutaţi.

Cărţile citite de vocile unor actori celebri, imprimate pe casete, CD-uri sau DVD-uri, sunt ultima modă pe piaţa editorială internaţională. Studiile arată că 25% din populaţia Statelor Unite ascultă audiobookuri, care au fost inregistrate prima data aici prin anii 1930. Produse de 80 de edituri specializate, în 2006, cărţile citite au avut, în SUA, vânzări de aproape 900 de milioane de dolari. În Europa, britanicii şi nemţii sunt cei mai mari consumatori de cărţi povestite, „Harry Potter“ fiind bestsellerul care a lansat „boomul“ pieţei audio în Germania. În 2006, nemţii au dat peste 100 de milioane de euro pentru audiobookuri, în prezent fiind editate aici în jur de 12.000 de titluri pe an. Puţine edituri specializate, în România Dacă în lume cărţile citite pot fi ascultate prin tehnologii avansate, sub formă de MP3-uri, pe iPoduri sau palmtopuri, în România, acestea sunt înregistrate pe CD-uri. La noi, doar Casa Radio, Humanitas Multimedia, Editura Egmont şi compania Noesis editează audiobookuri şi respectiv CD-uri multimedia.

Cel mai mare succes îl au înregistrările cu actorii care au murit, Adrian Pintea şi Florian Pittiş.

Pintea, care a înregistrat, pentru Humanitas Multimedia, „De ce iubim femeile“, spunea că-l iubeşte pe Cărtărescu necondiţionat şi că speră ca această tehnică editorială să-i trimită la lectură pe tinerii care-şi petrec toată ziua în faţa calculatorului. Pittiş credea „în isteria audiobookului“ Actorul Florian Pittiş povestea că, în străinătate, există o „isterie“ a audiobookurilor, iar tinerii merg pe stradă şi ascultă „Război şi pace“. Actorul credea că această isterie va ajunge şi la români, care din cauză traficului infernal au început să asculte cărţi şi în maşină. Lui Pittiş i-au apărut postum „Milarepa“, „Oscar şi Tanti Roz“, „Domnul Ibrahim şi florile din Coran“, toate de Eric Emmanuel Schmitt, iar în timpul vieţii sale au fost editate de Humanitas Multimedia: „Alchimistul“, „Zahir“, „11 minute“, „Jurnalul unui mag“, de Paulo Coelho. Actorul a citit şi pentru Editura Egmont poveştile din cărţile cu Winnie, „Regele Leu“, „Mica Sirenă“ şi „Bambi“. 70 de titluri, la Humanitas Multimedia   Victor Rebengiuc a spus, la lansarea ultimului audiobook, „Moartea lui Ivan Ilici“, că recitind nuvela a înţeles mult mai bine lupta cu suferinţa. El a mai citit, pentru Humanitas Multimedia, „Hagi Tudose“, de Barbu Ştefănescu Delavrancea, „O făclie de Paşte“ şi „Hanul lui Mânjoală“, de Ion Luca Caragiale.

La Humanitas Multimedia, care a editat din 2003 nu mai puţin de şaptezeci de titluri, au mai apărut recent audiobookurile: „Rashomon“, în lectura lui Ştefan Sileanu, „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri“ (vol. 7, 8, 9), citit de Neagu Djuvara, „Bartleby“, lecturat de Radu Beligan.