Licenţa obţinută de Romtelecom, la care nu au avut acces operatorii deja existenţi, îi va permite să furnizeze servicii de telefonie mobilă în special în zonele rurale.
Spectrul radio pe care Romtelecom şi l-a adjudecat în urma licitaţiei organizate la nivel naţional dă companiei posibilitatea de a se extinde mai ales în zonele rurale, unde poate acoperi suprafeţe mari la preţuri mici de implementare a tehnologiei. Licenţa al cărui câştigător a fost desemnat Romtelecom a costat puţin peste 1 milion de euro, iar banii vor fi viraţi la bugetul de stat. În plus, Romtelecom va achita către Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) un tarif anual de utilizare a spectrului. Astfel, va apărea pe o piaţă extrem de polarizată cel de-al şaselea operator de telefonie mobilă, alături de Orange, Vodafone, Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS.
Romtelecom a câştigat licitaţia naţională de comunicaţii mobile în benzile de frecvenţe 410- 415/420-425 MHz, în urma licitaţ iei organizate de ANRCTI. Celelalte companii care au participat la licitaţie sunt NetPoint (controlată de RCS&RDS), Saudi Oger (acţionarul Telemobil, operator care deţine Zapp) şi Tactical Networks AS (susţinut de producătorul chinez de echipamente de telecom ZTE). O licenţă disputată
Odată cu lansarea acestui proiect, în februarie 2008, fostul şef al ANRCTI, Dan Georgescu, declara că scopul acestei licenţe este sporirea concurenţei pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă şi folosirea mai eficientă a licenţelor deja oferite. Prin hotărâre de guvern (HG nr. 61/2008) s-a stipulat că la licitaţie nu pot participa operatorii care deţin cel puţin o licenţă naţională de utilizare a frecvenţelor radio prin care se oferă sau se pot oferi servicii de comunicaţii mobile similare cu cele care pot fi furnizate prin utilizarea noii licenţe. Marii operatori, Orange şi Vodafone, au contestat decizia şi au susţinut că această licenţă ar fi putut fi una complementară, care le-ar fi ajutat să acopere mai bine teritoriul şi să ofere servicii precum internetul mobil şi în zonele mai puţin accesibile. Competitorii acuză „Condiţiile de acordare a noii licenţe vor afecta libera competiţie de pe piaţa românească. Acordarea acesteia către Romtelecom la un cost de achiziţie mult mai scăzut în comparaţie cu cel plătit de alte companii favorizează operatorul naţional de telefonie fixă, cu implicaţii semnificative asupra cadrului concurenţial“, au declarat reprezentanţii Vodafone. Mai mult, operatorul a atacat deja în instanţă actul normativ care reglementează acordarea licenţei, solicitând suspendarea executării hotărârii de guvern privind procedura de selecţie a licenţei de telecomunicaţii. Şi liderul pieţei, Orange, a anunţat ieri că analizează deschiderea unui proces pe această temă. În replică, directorul juridic şi de relaţii publice al Romtelecom, Cătălin Dima, a declarat: „Abia acum, prin câştigarea acestei licenţe, se va crea un cadru echitabil pentru desfăşurarea competiţ iei pe piaţa comunicaţiilor din România“. Şi în legătură cu preţul licenţei, Romtelecom a replicat: „Având în vedere că rata de penetrare a telefoniei mobile este în România aproape de 107% raportată la populaţie, posibilitatea de creştere fiind mică, considerăm că acest preţ este unul rezonabil“.
NIŞĂ
Clienţi atractivi Există în România încă multe localităţi, unele cu câteva mii de locuitori, care nu sunt acoperite de reţelele operatorilor de telefonie mobilă. Al şaselea furnizor va putea folosi această nişă, mai ales că noile frecvenţe sunt mai potrivite pentru zonele rurale, deoarece acoperă zone mai mari, la costuri reduse. „Imediat ce vom primi licenţa, vom începe construirea reţelei şi vom lansa noile servicii cât mai repede posibil. Obiectivul nostru principal este oferirea de servicii de internet mobil în bandă largă, în plus faţă de serviciile pe care le oferim deja - voce, internet fix de mare viteză şi TV“, a declarat Yorgos Ioannidis, director general Romtelecom. Implementarea reţelei de către Romtelecom va fi verificată de ANRCTI de trei ori în următorii cinci ani.