Mobilizarea forțelor române. Alți 15 colaboratori afgani și studenți bursieri au fost evacuați din Afganistan

Mobilizarea forțelor române. Alți 15 colaboratori afgani și studenți bursieri au fost evacuați din Afganistan

Alți 15 cetățeni din Afganistan, printre care colaboratori ai forțelor armate române și studenți bursieri în România, au fost evacuați, sâmbătă, de pe teritoriul ocupat de talibani, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

15 cetățeni afgani au fost evacuați cu succes din Afganistan și se află în siguranță pe teritoriul Pakistanului, a anunțat MAE. Aceștia au fost evacuați în grup și sunt colaboratori ai forțelor armate române și studenți cu burse în România. După evacuare, grupul a fost preluat de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad și transportat într-o locație unde așteaptă finalizarea procedurilor pentru a-și continua călătoria spre România.

România a evacuat alți 15 cetățeni din Afganistan

„MAE precizează că și pentru membrii acestui al doilea grup de cetățeni afgani evacuați astăzi, misiunea diplomatică de la Islamabad a emis vize și documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez fiind, de asemenea, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autoritățile pakistaneze pentru evacuarea cetățenilor afgani în condiții de siguranță”, se arată în comunicatul emis de MAE.

Și alți 45 de cetățeni afgani au fost evacuați de pe teritoriul Afganistanului, sâmbătă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Opt români au rămas în Afganistan, refuzând să fie repatriați. Potrivit ultimelor informații transmise de MAE, românii activează în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU), care s-a angajat, alături de agențiile neguvernamentale să rămână în teritoriu pentru a ajuta milioanele de oameni care se află în pericol.

Cine sunt românii rămași în Afganistan. S-au angajat într-o misiune ONU pe care vor să o ducă până la capăt

Deși Celula de criză interinstituțională a rămas în contact permanent cu cei opt cetățeni români aflați în Afganistan, aceștia au refuzat repatrierea pentru că s-au angajat să rămână în teritoriu și să ofere ajutor persoanelor aflate în situații limită. Șapte dintre aceștia activează în cadrul unei misiuni ONU, iar unul lucrează în cadrul unui ONG.

MAE nu a dorit să precizeze în ce agenție a ONU activează românii din Afganistan. Autoritățile au transmis, însă, că românii ajută localnicii care nu dispun nici măcar de cele mai elementare mijloace de trai.

„În ciuda unor provocări imense, organizaţiile umanitare – atât ONU, cât şi organizaţiile neguvernamentale – din Afganistan s-au angajat să rămână şi să ofere ajutor şi servicii către milioane de oameni care au nevoie. (…) Lucrăm pe principiile umanităţii, neutralităţii, imparţialităţii şi independenţei”, a transmis Biroul ONU pentru afaceri umanitare, OCHA.