Mobilizare ISU pe litoral. Pompieri din toată țara detașați în stațiunile de la mare

Mobilizare ISU pe litoral. Pompieri din toată țara detașați în stațiunile de la mare

Peste 1000 de pompieri din țară vor fi detașați din țară, pe litoral, în serii de câte două săptămâni pentru a suplimenta efectivele de salvatori pe întreaga perioadă a sezonului estival. Începând de astăzi, 15 iunie, în zonele intens circulate de pe litoral și din județul Constanța, au fost deschise 23 de puncte de intervenție pentru siguranța turiștilor.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a suplimentat, de astăzi, pe litoral, numărul pompierilor care vor interveni la nevoie pentru salvarea persoanelor în cazuri de incendiu, accident, înec. Peste 1000 de pompieri, din 23 de județe ale țării, vor fi trimiși pe litoral, în serii de câte două săptămâni, pe durata întregului sezon estival, potrivit ISU Dobrogea. Pentru creșterea gradului de siguranță a celor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, începând de astăzi în zonele intens circulate din județul Constanța, au fost operaționalizate 23 de puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:

 

Opt puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanțe, șenilate și motociclete SMURD, în stațiunile Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Cinci puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcațiune, în zonele: Portul Turistic Tomis (Constanța), Portul Belona (Eforie Nord), Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol (Mamaia) și Lacul Techirghiol.

 

10 puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, în stațiunile Mamaia, Techirghiol, Costineşti și Vama Veche, precum și în localitățile Cogealac, Crucea, Adamclisi, Băneasa, Valea Dacilor și Mihail Kogălniceanu/Raja Ovidiu.

Atenție mare este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrăzile A2 si A4, astfel că, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov.

 

Proiectul, lansat în urmă cu trei ani la inițiativa Departamentului pentru Situații de Urgență urmăreşte îmbunătăţirea modului în care este acordată asistenţa medicală de urgenţă şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor, prin mobilizarea forţelor şi mijloacelor tehnice specifice intervenţiei în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă.

 

-în zonele unde au fost înregistrate în ultimii ani cele mai multe situații de urgență, au fost instalate corturi de prim-ajutor. Acestea se găsesc, pe întreaga durată a sezonului estival, pe plajele din Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirgiol, Costineşti, Saturn-Venus  și Vama Veche. Corturile sunt dotate cu toate echipamentele necesare acordării prim-ajutorului medical calificat: defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare și tărgi.

 

-programul de funcționare al acestora este cuprins în intervalul orar 08.00 - 20.00. Lângă corturi staționează șenilatele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, capabile să asigure intervenția pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor;

 

-intervențiile la incendii și alte situații de urgență sunt asigurate de peste 35 de autospeciale de stingere, pregătite să intervină în orice punct din judeţ;

 

-pe perioada sezonului estival, misiunile de salvare pe apă sunt asigurate de 5 ambarcațiuni deservite de scafandri de la inspectoratele pentru situații de urgență din țară;

 

-pentru asigurarea unui răspuns prompt și eficient, în fiecare sfârșit de săptămână din perioada sezonului estival, se asigură intervenția în situații de urgență pe autostrăzile A2 și A4, astfel:

 

- ISU Bucureşti-Ilfov a operaţionalizat un punct de lucru la km 19, încadrat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

 

- ISU Călăraşi a operaţionalizat două puncte de lucru: unul în localitatea Lehliu-Gară, la km 64, dotat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de descarcerare grea și cel de-al doilea în localitatea Drajna, la km 105, dotat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

 

- ISU Constanţa a operaţionalizat un punct de lucru în localitatea Valea Dacilor, la km 193, dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor şi cel de-al doilea în localitatea Agigea, la km 20, A4, dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

 

- ISU Ialomiţa a dislocat o ambulanță SMURD și o autospecială de descarcerare grea la Staţia de Pompieri Feteşti, lângă Autostrada A2 - Km 142.

 

Similar anului trecut, echipajele de intervenție din cadrul punctelor de lucru temporare sunt completate cu 20 de elevi ai Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, care, în perioada stagiului de practică desfășurat în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Constanța, vor susține misiunile de răspuns.

 

În sezonul estival 2018, prin funcționarea punctelor de prim-ajutor ale pompierilor, au fost desfășurate 3.380 de misiuni, în urma cărora 3.258 de persoane, aflate în dificultate, au fost asistate medical. La corturi, un număr de 1117 persoane, iar un număr de 2141 de persoane de echipajele care încadrau ambulanțe SMURD aflate în punctele de prim ajutor. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în staţiunea Costinești, unde pompierii paramedici un intervenit pentru acordarea primului ajutor în 714 situații, urmată de Eforie Nord – 682 situații, Mamaia – 672 situații, Saturn – 491 situații, Vama Veche – 409 situații, Techirghiol – 361 situații și Mamaia Nord – 51 situații.