Mobilizare de caniculă la Salvare și în spitale

Mobilizare de caniculă la Salvare și în spitale

Zilele de foc care se anunță de astăzi până vineri, cu temperaturi între 35 și 37 de grade C, în zonele de câmpie și de podiș, au activat planul național de caniculă. Salvările și-au suplimentat personalul pentru a oferi ajutor.

Idicele temperatură – umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic, temperaturile din timpul nopții vor ajunge la 30 de grade, iar în timpul zilei vor depăși 35 de grade. Avertizarea meteorologilor a determinat Ministerul Sănătății să ceară direcțiilor de sănătate publică și serviciilor de urgență prespitalicești activarea planurilor de măsuri, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse.

Personalul medical, chemat din concediu

Echipajele de pe ambulanță sunt primele alertate, iar în unele locuri au fost suplimentate. „Echipajele Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Prahova vor fi suplimentate în zilele de miercuri și joi, când se prognozează temperaturi foarte ridicate, pentru aceasta personalul fiind chemat la serviciu din concediu”, a declarat șeful SAJ Prahova, Daniel Nicolae pentru Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ziua de miercuri se va acționa suplimentar cu două echipaje cu asistent, repartizate în Ploiești, și cu un echipaj cu medic care va acționa în zona Câmpina, în timp ce joi serviciul de ambulanță va fi suplimentat doar cu cele două echipaje cu asistent. În total, pe raza întregului județ se va lucra miercuri cu 31 de echipaje, dintre care 14 în Ploiești, iar joi cu 30 de echipaje.

Ambulanțele fără aer condiționat, folosite doar noaptea

Ieri, în București a fost suplimentat numărul de ambulanțe cu șase, astăzi cu opt, iar mâine cu încă șase. „În timpul zilei, vom folosi doar echipaje cu aer condiționat, iar cele câteva mașini fără aer condiționat vor fi folosite doar noaptea”, ne-a declarat managerul Serviciului de Ambulanță București, Alis Grasu.

Sfaturi de la medici pentru pentru a ne proteja de caniculă

Medicul Alis Grasu are următoarele recomandări pentru populație:

● Nu stați în soare între orele 10 și 18. Dacă e nevoie să mergeți afară în acest interval, îmbrăcați-vă în haine de bumbac, acoperiți-vă capul cu șapcă și purtați ochelari de protecție.

● Regimul alimentar trebuie să fie unul lacto-vegetarian și să conțină cât mai puțin zahăr.

● Consumați lapte, fructe, mai puțin proteine (carne). Dintre lichide, cele mai bune sunt ceaiul mai puțin îndulcit și apa.

● Hidratarea trebuie să se facă la un interval de 15 minute, inclusiv în casă, dacă nu există aer condiționat.

Recomandări pentru populație de la Ministerul Sănătății

● Nu consumați alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

● Aerul condiționat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

● Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.