BMW-ul în care se afla tânără, supranumită “Lady Di”  Rusiei datorită eleganţei şi trăsăturilor sale fizice perfecte, a ieşit de pe carosabil şi a plonjat în lacul Lugano din Elveţia. Autoturismul era condus de iubitul rusoaicei, Azer Iagubov, fiul în vârstă de 23 de ani al unui bogat om de afaceri din Azerbaidjan. Trupurile lor neînsufleţite au fost pescuite ulterior de pe fundul îngheţat al lacului.

Din primele cercetări a reieşit că accidentul din 24 noiembrie s-a produs după ce Iagubov ar fi pierdut controlul automobilului într-o curbă, în apropierea orăşelului elveţian Castagnola. Ambii erau studenţi la Universitatea St Gallen şi aveau şi cetăţenie elveţiană, scrie ziarul britanic The Telegraph.

Vestită pentru frumuseţea sa şi pentru ţinutele scumpe cu care e afişa, Diana Lebedeva era nepoata celebrului Platon Lebedev, bancher şi bogat om de afaceri, unul din cei mai importanţi opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin din perioada 1990-2000. 

În anii 1990, Platon Lebedev deţinea funcţia preşedintele grupului Menatep, principalul acţionar al Yukos, compania petrolieră a lui Mihai Hodorkovski, un alt mare inamic al actualului lider de la Kremlin. După o ciocnire violentă cu guvernul condus de Putin, la începutul anilor 2000, la fel ca şi Mihai Hodorkovski, Lebedev fost arestat şi a stat după gratii mai bine de 11 ani, acuzaţiile fiind de evaziune fiscală, spălare de bani şi deturnare de fonduri. Cazul celor doi este considerat şi în prezent de către Occident unul politic.

În ciuda problemelor bunicului său, Diana Lebedeva s-a impus în cele mai înalte cercuri de la Moscova. Era descrisă adesea drept una dintre cele mai strălucitoare reprezentante ale generaţiei sale iar astăzi mii de oameni deplâng, mai ales în reţelele de socializare, tragica sa dispariţie.