Evenimentul Zilei > EVZ Special > Moartea misterioasă a „extremistului în scaun cu rotile”! Era cel mai mare dușman al Franței
Moartea misterioasă a „extremistului în scaun cu rotile”! Era cel mai mare dușman al Franței

Moartea misterioasă a „extremistului în scaun cu rotile”! Era cel mai mare dușman al Franței

Fondatorul partidului islamist radical Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), Khadim Hussain Rizvi. s-a stins la numai 54 de ani într-un spital din Lahore.

Cauza morții misterioase nu a fost anunțată, purtătorul de cuvânt al TLP mulțumindu-se să anunțe că liderul Khadim Hussain Rizvi ar fi suferit de febră.

Carismatic și capabil să atragă mulțimi mari, Rizvi, care a rămas paralizat în urma unui accident de mașină suferit  în 2009, era extrem de influent în Pakistan și în special în Punjab, cea mai populată provincie a țării.

Cuvintele liderului islamist i-au influențat, însă, și pe extremiștii din Occident. Potrivit autorităților franceze, Zaheer Hassan Mahmoud, autorul atacului asupra fostului sediu al săptămânalului satiric Charlie Hebdo din Paris, „a urmărit din belșug”  videoclipuri ale Tehreek-e-Labbaik Pakistan înainte de a declanșa atacul soldat cu rănirea gravă a două persoane.

Teroristul de la Charlie Hebdo, un admirator al „Islamistului în scaun cu rotile”

„Islamistului în scaun cu rotile” s-a implicat, însă, și personal în activități anti-franceze. Astfel, la începutul acestei săptămâni, TLP, a cărui luptă împotriva blasfemiei este principala armă politică, a mobilizat câteva mii de oameni la porțile Islamabadului pentru a protesta față de declarațiile prin care președintele francez Emmanuel Macron apăra dreptul la caricatură în numele libertății de exprimare.

TLP a organizat și în septembrie mari demonstrații în mai multe orașe din Pakistan împotriva săptămânalului Charlie Hebdo și a Franței pe tema caricaturilor profetului Mahomed.
Blasfemia este o acuzație extrem de gravă în Pakistan, unde chiar și acuzațiile nedovedite de insultare a Islamului pot duce la asasinate și linșaje. TLP s-a aflat, de altfel, și în  spatele protestelor violente care au urmat achitării creștinei Asia Bibi, care a petrecut mai bine de opt ani în celula condamnaților la morte pentru acuzații de blasfemie pe care le-a negat mereu.

Înmormântarea lui Khadim Hussain Rizvi va avea loc sâmbătă la Lahore și este de așteptat ca ceremonia să se transforme într-o manifestație de amploare împotriva dușmanilor Islamului.

Trump lovește devastator în orgoliul lui Putin. România e și ea vizată

Putea să-i zboare creierii președintelui. Un lunetist trăiește povestea vieții

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: