Evenimentul Zilei > Monden > Moartea lui Bruce Lee. Cele 8 teorii care i-au bântuit zeci de ani pe fanii lui
Moartea lui Bruce Lee. Cele 8 teorii care i-au bântuit zeci de ani pe fanii lui

Moartea lui Bruce Lee. Cele 8 teorii care i-au bântuit zeci de ani pe fanii lui

Bruce Lee, poate cel mai mare simbol din toate timpurile al artelor marţiale, a avut un final prematur, care încă mai suscită interesul adoratorilor săi.

Cel care a fost botezat la naştere Lee Jun-fan a murit la doar 32 de ani, iar moartea lui încă este învăluită de mister pentru unii dintre fanii lui.

Bruce Lee a fost înmormântat în 1973 într-un cimitir din Seattle, iar la acea vreme zvonurile care veneau dinspre Orient îl dădeau rănit sau ucis în lupta.

„Într-o zi am fost sunat de cel mai mare ziar din Hong Kong. M-au întrebat dacă sunt în viață. Le-am spus să ghicească atunci cu cine stau de vorba”, povestea Lee.

Aşa cum era de aşteptat, când chiar a murit, speculațiile au venit în valuri. Primele zvonuri indicau o lovitură dată de triadele din Hong Kong.

Se spunea că mafioții erau supărați pentru că Bruce Lee nu plătea taxa de protecție. A doua teorie despre deces se referea la un blestem care îl urmărea de mulţi ani.

Adepţii teoriilor legate de paranormal au ţesut o poveste ce dezvăluia că marele practicant de Kung Fu se mutase într-o casă din Hong Kong despre care se spunea că era bântuită.

Alte voci erau convinse că el ar fi murit în timp ce făcea dragoste cu actrița Betty Tingpei, înaintea unui film pe care trebuiau să-l realizeze.

Tradiţionaliştii au avansat scenariul conform căruia el enervase maeştrii din China pentru că le predase secretele străinilor şi a fost ucis într-un duel.

Au fost destui chinezi care l-au cunoscut bine şi care au precizat că Bruce Lee a fost victima antrenamentelor intensive.

Alții au dat vina pe consumul de droguri şi un sâmbure de adevăr exista, având în vedere că la autopsie au fost descoperite urme de cannabis în sângele lui.

Revenit la superstiţiile chinezeşti, există suficiente teorii care arată că soarta marelui practicant de Kung Fu a fost stabilită încă de la naștere și că moartea să a fost scrisă în stele.

De cealaltă parte, occidentalii au avansat ipoteza conform căreia Bruce Lee n-a murit niciodată și că ar fi așteptat ocazia perfectă să revină.

Varianta oficială arată că Lee a murit după ce a intrat în comă, iar moartea lui a fost pusă explicată cu un edem cerebral.

Există semne de întrebare şi aici, mai ales că medicul legist a făcut un raport neconcludent, iar autoritățile au venit cu 5 cauze posibile pentru moartea lui.

Conform celor declarate de soția lui Lee, Bruce s-ar fi întâlnit cu producătorul Raymond Chow în jurul prânzului pentru a vorbi despre filmul Jocul Morții.

Au lucrat până la ora 16:00 și apoi au mers împreună la casă lui Betty Tingpei, actriță din Taiwan care avea un rol important în film.

Cei trei au discutat ultimele detalii ale scenariului acasă la Tingpei, iar în cele din urmă, Chow a plecat pentru că fusese invitat la o cină.

Ulterior, Lee s-ar fi plâns de o durere de cap, iar Tingpei i-a dat o tabletă de Equagesic. Marele luptător n-ar fi consumat decât sucuri…

În jurul orei de 19:30, Lee a spus că vrea să doarmă puţin, s-a întins și era adormit când Chow a sunat să întrebe de ce ei nu apăruseră la cină.

Actrița a spus că nu îl poate trezi şi de acolo a început povestea care a dat naştere multor teorii ale conspiraţiei.

Un doctor a spus despre moartea lui Bruce Lee că a venit din cauza unei reacții la una dintre componentele tabletei înghiţite în acea după-amiază.

Odată ce a aflat că Lee nu mai reacţionează, Chow a venit în grabă la apartament, dar nici el nu l-a mai putut trezi pe Lee.

Doctor chemat de urgenţă a petrecut 10 minute încercând să-l trezească la viață înainte de a îl trimite la spital, dar până a ajuns acolo, acesta murise.

Ciudat, dar moartea timpurie era un subiect pe care Lee nu-l ocolea şi despre care vorbea foarte detaşat.

Soția lui a povestit că Lee nu dorea să ajungă la bătrânețe și nu suporta ideea de a-și pierde abilitățile fizice care-i aduseseră celebritatea.

„Dacă aș muri mâine, n-aș avea niciun regret. Am făcut ce-am vrut, nu-ți poți dori mai mult de la viață”, spunea Bruce Lee, parcă prevestindu-şi sfârşitul.

explicaţie foto: Bruce Lee în timpul unui antrenament făcut când avea 18 ani.