Evenimentul Zilei > Actualitate > Moartea Dariei: tubul vieţii era gol
Moartea Dariei: tubul vieţii era gol

Moartea Dariei: tubul vieţii era gol

Un cuplu din Focşani acuză doctorii de la Spitalul de Urgenţa „Sfântul Pantelimon” ca sunt vinovaţi de moartea copilului lor. Doi tineri îi acuză pe medicii de la Spitalul „Sfântul Pantelimon“ că au urmărit superficial gravida şi că nu i-au acordat primul ajutor micuţei Daria.

Un cuplu din Focşani acuză doctorii de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“ că sunt vinovaţi de moartea copilului lor. Nicoleta Olaru susţine că a fost lăsată să se chinuiască timp de trei zile fără să i se acorde asistenţă medicală adecvată sarcinii ei.

Părinţii susţin că fetiţa s-a
născut vie însă tubul de oxigen la care a fost conectată era gol, iar medicii i-au acordat foarte greu primul ajutor. Doctorii, în schimb, afirmă că femeia a avut „travaliu precipitat“ şi că fetiţa s-a născut moartă. Legiştii au stabilit însă ieri că bebeluşul s-a născut viu. Soţii Olaru au depus deja o plângere la Colegiul Medicilor şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.

„A încercat să trăiască“


Medicii de la Laboratorul de
Anatomie Patologică din cadrul spitalului au efectuat ieri necropsia, stabilind că bebeluşul avea aer în plămâni, semn că a încercat să trăiască.

Doctorul Ana Maria Truş, care
a asistat-o la naştere pe Nicoleta Olaru, susţine că, după un travaliu precipitat, micuţa a suferit o „asfixie intrapaternă prin dublă circulară de cordon pericervical“, mai exact fetiţa a murit strangulată cu cordonul omblical.

Tatăl copilului ne-a declarat
ieri că nu a primit niciun document care să ateste cauza morţii.

„Ce ştiu mi-a spus verbal
doamna doctor Ludmila Marin – şi anume că suprarenalele fetiţei erau puţin mărite, ficatul la fel şi că avea aer în plămâni, găsit chipurile de la intubare. Dacă fetiţa noastră se năştea moartă, nu o mai intuba nimeni, vă spun eu! Copilul trăia, era viu. Voiam să-i punem numele Daria“, ne-a spus Marin Olaru.

„Asistenta ţipa la mine“


Nicoleta Olaru, 27 de ani, a povestit
pentru EVZ cum a fost tratată în maternitatea din Focşani. „Acum, după ce cazul a devenit public, este o atmosferă total schimbată. Asistentele m-au chemat, mi-au vorbit, m-au îngrijit, pe când atunci când eram în chinurile facerii nici măcar nu m-au lăsat să plâng“, susţine femeia.

Ea mai spune că în timpul travaliului
a suferit cel mai mult. „Cel mai urât tratament a fost când am născut, din partea asistentei care ţipa la mine de faţă cu colegele din salon. Eu îi spuneam că nu mai pot de dureri, că mi-a trecut sorocul şi ea îmi spunea că nu sunt de născut, ce tot fac atâta scandal“, povesteşte Nicoleta Olaru.

Medicii au venit târziu


Mama mai spune că nu s-ar fi
revoltat dacă nu vedea bebeluşul mişcându-se. „Era o măsuţă lângă mine şi au pus-o acolo. Era o fetiţă frumoasă şi grăsuţă, de 3,800. Mişca din mânuţe şi picioruşe. Doamna doctor s-a speritat când a văzut că nu plânge şi i-a pus un tub la năsuc, dar tubul nu mergea. A chemat apoi ajutoare de la Terapie Intensivă, care au întârziat să sosească. Probabil, când au venit era prea târziu“, mai spune Nicoleta Olaru. Părinţii mai susţin că timp de aproape trei zile „niciun medic nu a venit să vadă ce se întâmplă cu gravida“.

„Doctorul a intrat în panică“


Nicoleta Olaru este convinsă
că medicii ascund adevărul. „Eu bănuiesc că nici incubatorul nu era pregătit, pentru că doamna doctor a intrat în panică. După ce a ieşit din sala de naşteri, mi-a spus că era un copil frumos, sănătos, care s-a pierdut din cauza lor. Mă deranjează că nu spun adevărul public, pentru că eu nu am avut nicio problemă de sănătate în timpul sarcinii“, a continuat, cu ochii în lacrimi, mama fetiţei moarte la Spitalul din Focşani. Soţii Olaru, care mai au acasă o fetiţă de 7 ani, spun că nu vor părăsi spitalul până când nu vor afla de ce a murit bebeluşul.

DIAGNOSTIC EVZ


Gravida trebuia
monitorizată mai bine

> Ce s-a întâmplat: O tânără acuză medicii şi asistentele că au lăsat-o să se chinuiască timp de trei zile fără să i se acorde asistenţă medicală adecvată sarcinii ei. Părinţii susţin că fetiţa s-a născut vie însă tubul de oxigen era gol, iar medicii i-au acordat foarte greu primul ajutor. Medicii afirmă, însă, că tubul de oxigen era bun, iar femeia a avut „travaliu precipitat“.

> Ce se poate face:
Asistentele pot fi reclamate pentru modul în care au monitorizat gravida. Sancţiunile pot fi de două feluri: administrative (li se taie din salariu) şi profesionale (pot ajunge până la ridicarea dreptului de liberă practică). Atât medicul care a urmărit sarcina, cât şi neo-natologul pot fi reclamaţi la Colegiul Medicilor şi la conducerea spitalului pentru că nu erau pregătiţi să intervină în cazul unor complicaţii. „Un travaliu precipitat se desfăşoară mai repede decât unul obişnuit. Uterul se poate contracta foarte frecvent şi foarte puternic, iar copilul coboară mai repede şi nu are timp să se adapteze. Copilul este supus la o presiune foarte mare şi pot apărea modificări de circulaţie cerebrală, hemoragii pe creier, iar inima poate pompa mai prost sângele“, explică specialişti în obstetrică-ginecologie.

PRECEDENTE ÎN VRANCEA

Alte două femei şi-au pierdut copiii la naştere, în ultimii doi ani

În ultimele 16 luni, încă două femei din Vrancea şi-au pierdut copiii imediat după naştere. Geanina Onofrei, 28 de ani, din comuna Homocea, a ajuns pe 24 august 2006 la maternitatea Spitalului Municipal Adjud, în durerile facerii, fiind preluată de ginecologul Vitali Beţişor. „Mi-a rupt membranele şi a plecat“, a declarat Onofrei. Pentru că bebeluşul nu putea să vină singur pe lume, iar medicul ginecolog, care-şi terminase programul de lucru, recomanda manevrele prin telefon, a fost chemat de acasă un medic pensionar, care nu a putut să facă nimic. Gravida a fost adusă la Focşani, dar pe drum a intrat în comă. Copilul a murit, viaţa femeii fiind salvată în ultimul moment.

Vasilica Catană, 32 ani, din Câmpuri, şi-a pierdut copilul după ce a stat internată în spitalul focşănean în perioada 24 decembrie 2006-13 ianuarie 2007. Ea spune că a născut un copil mort, în salon, asistată de o cumnată. Medicii au anunţat-o că „produsul de concepţie“ a murit sufocat din cauza cordonului ombilical. În niciunul dintre cele două cazuri anchetele interne nu au scos la iveală că vreun cadru medical ar fi greşit.

COMENTARIILE MEDICILOR LA CAMPANIA EVZ


„E un duş rece, care ne ajută să fim atenţi la detalii“


Doctori din ţară şi din străină
tate au ţinut să comenteze campania lansată de EVZ – „Spitalul dăunează grav sănătăţii“. Mulţi o consideră binevenită pentru că mai „trezeşte lumea medicală“, alţii o văd însă ca o pârghie prin care resentimentele populaţiei faţă de medici se amplifică.

> Medic dermatolog, Bucureşti:
„Sunt prezentate subiecte de senzaţie, care aruncă o lumină nefavorabilă asupra lumii medicale, însă în acelaşi timp este un duş rece, care ne ajută să fim atenţi la detalii, să nu mai greşim. Citesc aceste cazuri cu abilitate şi sunt convins că sunt suficiente măsuri mici ca să faci lucruri mari, fiindcă multe dintre erorile medicale ţin de bunăvoinţa oamenilor din sistem“.

> Medic român din străinătate: „Foarte bună campanie, EVZ! Ţineţi-o tot aşa şi în scurt timp urmarea va fi că niciun obstetrician din ţara asta nu se va mai angaja să asiste naşteri în afara programului fără un document care să ateste că pacienta înţelege că el, medicul, nu se obligă la nimic“.

> Călin Ciubotaru, medic de
familie. „Astfel de campanii fac rău sistemului medical, deoarece amplifică resentimentele populaţiei faţă de doctori. Nu există sistem care funcţionează perfect, fiecare sistem are eşecurile lui“.

> Dan Gheorghe, cardiolog Spitalul
Colentina. „Toată această campanie demască greşeli, dovedite sau nedovedite, care îndepărtează pacientul de lumea medicală. Va fi zdruncinată în special încrederea acelui pacient care nu are posibilitatea să meargă la Viena să se trateze. În orice sistem există uscături, însă în medicină ele sunt mai vizibile. Mult mai bine ar fi ca acestui sistem să i se ofere înzestrarea materială de care are nevoie“.

> Petre Brătilă, medic primar
obstetrică-ginecologie. „Aţi deschis o Cutia Pandorei pe care nu o puteţi controla şi campania aceasta nu face bine nimănui“.

> Monica Pop, directorul Spitalului
de Oftalmologie, Bucureşti.
„Sunt uitate lucrurile bune pe care le fac medicii. Ar fi trebuit să faceţi o campanie echilibrată. Intercalaţi şi cazuri bune. Sunt mii de români care trăiesc datorită acestor medici, dar poveştile lor nu le spune nimeni“.

> Doctor anonim.
„Ar trebui să vedeţi cum e să fiţi în locul nostru. Nu este medic care să fi dat la Medicină cu gândul de a face rău. Dar după ce ai văzut zeci de pacienţi într-o zi nu-ţi mai arde să fii zâmbitor. Când simţi că-ţi ajunge până peste cap, tu trebuie să fii în continuare calm“.

> Doctor român din SUA:
„Se pare că pentru unii doctori din ţară e imposibil de înţeles că medicul este responsabil pentru pacienţii lui 24 de ore din 24, 365 de zile/an. Sunt medic şi trebuie să merg la şcoală la serbările copiilor, în vacanţe, însă port pagerul la mine 24 de ore din 24, 365 de zile pe an. Sunt de gardă fiecare al treilea weekend, de sâmbată la 7 a.m. până luni la 7 a.m., timp în care acopăr alţi 3 colegi“.

> DAN:
„Sunt medic şi sunt mândru de profesia mea, cea mai frumoasă şi nobilă din lume. Din păcate sunt o groază de uscături în lumea medicală, care trebuie demascate. Feriţi-vă de generalizări. Trebuie schimbat tot sistemul medical şi mentalităţile feudale. Voi, ziariştii oneşti, puteţi să trageţi multiple semnale de alarmă pentru însănătoşirea societăţii… dacă s-o mai putea!“.

DECIZIE

Anestezist condamnat după moartea unei paciente

Doctorul Dinu Arhil, anestezistul
care şi-a lăsat de izbelişte o pacientă în 2005, iar femeia a murit după un banal implant de silicoane, a fost găsit vinovat de magistraţii Judecă toriei Sectorului 6. Medicul Dinu Arhil, în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat la doi ani de închisoare, însă nu va face nicio zi datorită vârstei. El a fost obligat de magistraţi să plătească bani grei pentru culpa sa medicală: 140.000 de euro despăgubiri materiale şi morale.

De asemenea, doctorul va trebui să le plătească lunar, până la majorat, celor doi copii ai victimei câte 75 de euro. Medicul Arhil a lucrat ca anestezist peste 40 de ani, iar după pensionare a fost angajat, în calitate de colaborator, la o clinică privată din Bucureşti.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: