Evenimentul Zilei > Actualitate > Moartea cruntă şi misterioasă a peste 3000 de soldaţi din armata lui Napoleon a fost elucidată | GALERIE FOTO
Moartea cruntă şi misterioasă a peste 3000 de soldaţi din armata lui Napoleon a fost elucidată | GALERIE FOTO

Moartea cruntă şi misterioasă a peste 3000 de soldaţi din armata lui Napoleon a fost elucidată | GALERIE FOTO

Misterul care învăluia circumstanţele morţii a peste 3000 de soldaţi din armata lui Napoleon, descoperiţi într-o uriaşă groapă comună din Lituania, a fost limpezit de cercetători, relatează theindependent.co.uk.

Potrivit Forbes, rămăşiţele amestecate ale ostaşilor morţi în timpul încercarii împăratului francez de a mărşălui spre Moscova în iunie 1812 prezintă semne specifice înfometarii, susţine o echipa de arheologi de la Universitatea din Florida.

Nasturii descoperiţi în groapa comună le-au relevat specialiştilor că soldaţi din peste 40 de regimente ale armatei napoloniene au murit şi au fost îngropaţi în Vilnius. Groapa comuna a fost descoperită în 2002 şi se crede ca decesele au survenit în timpul retragerii.

Napoleon a pornit spre Moscova cu o armată format din aproximativ 500.000 de oameni. Şase luni mai târziu se retragea la Vilnius cu numai 40.000 de supravieţuitori, jumătate dintre aceştia fiind ulterior răpuşi de hipotermie, inaniţie şi tifos.
Eşecul campaniei din Rusia a reprezentat începutul declinului lui Napolon care a dus la exilul său temporar în 1814 pe insula Elba, înainte de înfrangerea de la Waterloo din 1815.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: