O căprioară rănită găsită la marginea Pădurii Verzi din Timișoara a ajuns victima birocrației. Salvat de un timișorean care trecea în zonă, animalul cu piciorul sfâșiat probabil de o capcană, a ajuns să fie pasat de la un veterinar la altul, motivându-se lipsa banilor. Veterinarul de la Grădina Zoologică, cel mai apropiat de locul în care a fost găsită căprioara, a refuzat categoric să îi acorde primul ajutor. ”Nu e problema mea, nu am bani pentru așa ceva”, i-a transmis acesta salvatorului.
Andrei Daniel Mag a descoperit sâmbătă dimineața anmalul ranit. Căprioara avea piciorul sfâșiat și sângera puternic. Probabil călcase într-o capcană pusă de braconieri.
Timișoreanul nu a stat pe gânduri, a luat căprioara în brațe și a fugit către Grădina Zoologică – cel mai apropiat loc în care știa că va găsi un veterinar. A fost o cursă contra cronometru, timișoreanul încercâd să salveze cu orice preț animalul care avea hemoragie puternică. Odată ajuns la Zoo, după un kilometru de marș prin pădure cu animalul sălbatic în brațe, timișoreanul a aflat că celor de aici nu le pasă deloc de animale, motivând că nu au bani ca să le îngrijească în caz de forță majoră.
”În fiecare dimineață ies la Pădurea Verde împreună cu Pici, câinele meu, și cu bicicletă pentru o oră de mișcare în natură. În fiecare zi ne întâlnim cu un grup de căprioare care străbat pădurea împreună, 5 la număr. Astăzi am avut ghinionul sau norocul, încă nu sunt convins, de a da peste același grup de căprioare doar că una din ele era rănită la piciorul din spate și nu putea fugi. Nu am stat pe gânduri, am lăsat bicicletă și câinele în mijlocul pădurii, am luat căprioară în brațe și am fugit cu ea spre Grădină Zoologică din Timișoara, care se află chiar la marginea pădurii, convins fiind de faptul că asta trebuie să fac și că sigur voi găsi acolo ajutor. După un drum de aproximativ 1km prin pădure cu căprioară în brațe, am fost anunțat prin telefon de medicul veterinar al Grădinii Zoo că nu este problemă lor. Mi s-a spus că deoarece eu am adus căprioară, se consideră că este animalul meu și că ei nu oferă servicii veterinare pentru "clienți" și că nu au fondurile necesare pentru a interveni. Mi s-a spus să îmi iau căprioară și să fac ce vreau cu ea”, povestește Andrei Daniel Mag.
”Nu există bani pentru astfel de intervenții”
Timp de o oră, timișoreanul a insistat. ”Nu mi-a venit să cred ce auzeam”, povestește acesta. După ce i s-a mai repetat că e cazul să-și ia căprioara și să plece, a urcat animalul rănit în mașină, a traversat orașul până aș Universitatea de Științe Agricole. Aceștia au încercat să o salveze, însă fără succes.
”După câteva ore am aflat că, cei responsabili de păduri au luat căprioară și că, din păcate, căprioară nu a putut fi salvată, nu pentru că s-ar fi încercat și s-a eșuat, ci pentru că nu există bani pentru astfel de intervenții. În România totul se rezumă la bani, indiferent că este vorba despre un bătrân bolnav sau despre o căprioară rănită. Indiferentă este încă prezența dar este datoria noastră să învățam generația de mâine, copiii, să reacționeze cu inimă și nu cu portofelul atunci când vor fi puși în aceași situație”, a mai spus timișoreanul.