„«Moarte intelectualilor» din anii ’90 a ajuns în Academie”

„«Moarte intelectualilor» din anii ’90 a ajuns în Academie”

Horia-Roman Patapievici a constatat la Realitatea TV că extremismul de limbaj, care era acum 25 de ani apanajul „României Mari”, a ajuns prin dispariția acesteia să fie difuzat în întreaga societate, până la cel mai înalt for cultural al țării

Nicolae Breban „nu a retractat că ar trebui să fiu împușcat, a pus-o pe seama polonezilor, și de aici reiese faptul că românii nu sunt atât de curajoși încât să pună mâna pe pistol și să mă împuște”, a subliniat Horia- Roman Patapievici miercuri seara, la Realitatea TV.

Invitat să comenteze amenințările cu împușcarea, cărora le-a fost victimă, Patapievici a explicat în emisiunea „Jocuri de putere”: „În răspunsul pe care președintele Academiei l-a făcut lui Gabriel Liiceanu, care i-a adresat o scrisoare deschisă, vorbește de diferențe de opinie. Or, nu despre asta este vorba, pentru că diferențele de opinie se rezolvă cu ajutorul raționamentelor, faptelor, argumentelor. Sau, dacă ești un scriitor bun, cu ajutorul puterii metaforei. Împușcatul nu este însă o metaforă. Nu trebuie să acceptăm că diferențele dintre opinii pot fi tranșate prin instigarea la împușcare.”

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Nicolae Breban, un mare scriitor orbit de ură

„Deci în mod imaginar este posibil”

Există pericolul ca unii să ia în serios amenințările romancierului și să le pună în aplicare, a arătat Patapievici: „Categoric, nu-l văd pe Breban punând mâna pe pistol și împușcându-l pe Patapievici, dar să nu uităm că în societate sunt mulți oameni care sunt dezaxați. Dezaxații pot judeca în felul următor: Nicolae Breban, Academia Română, romancier extraordinar pe bună dreptate... Dacă un astfel de om poate spune că Patapievici trebuie să fie împușcat, asta e ceva. N-aș fi eu bravul român care aș putea să fac lucrul ăsta?”

Gânditorul a insistat asupra unei fraze din răspunsul Academiei: „Academia nu dispune de probe că dl academician Nicolae Breban v-ar fi amenințat în mod real”. „Interesant, a comentat Patapievici. Deci în mod imaginar sau metaforic este posibil, dar în mod real, nu.”

Horia-Roman Patapievici a ținut să sublinieze o afirmație a lui Radu Tudor, în emisiunea în care Breban a reluat amenințările: „Nu-l cred nici o secundă capabil pe Breban de vreun gest violent. Dar cred că din neatenție uriașul ar putea călca vreun carcalac fără să vrea. Și să se aleagă astfel cu un protest al celor ce protejează gândacii de bucătărie”. Cu o ironie amară, autorul „Zborului în bătaia săgeții” a comentat: „Deci cei care s-au solidarizat cu noi sunt gândacii de bucătărie. Iar eu sunt carcalacul.”

Întrebat de realizatorul emi siunii, Rareș Bogdan, în ce măsură s-au schimbat lucrurile de la „Moarte intelectualilor!” din anii ’90, Patapievici a avut o observație interesantă:

„Tipul ăsta de limbaj, (cu apeluri la executarea intelectualilor pe stadioane - n.r.) în anii ’90, era ținut în România Mare, care avea un tiraj de câteva sute de mii de exemplare. Era un fenomen public. Astăzi, România Mare nu mai există, nici ca partid, nici ca realitate publică (...) Acest tip de discurs, care era marginalizat prin el însuși, pentru că aparținea unui partid considerat extremist, astăzi apare în gura unui intelectual în interiorul Academiei.”

Pericolul este ca un astfel de mesaj, rostit de un mare scriitor, să fie preluat și la  alte niveluri ale societății, a spus Patapievici

Patapievici a concluzionat:

„Mă pune pe gânduri că ceea ce își permitea să spună un extremist în anii ’90, să împușcăm pe cineva, astăzi este folosit în Academie de un personaj cultural foarte respectabil.”

Patapievici și Liiceanu au cerut luni explicații Academiei Române. „Nici vorbă de așa ceva”, a declarat președintele instituției, Eugen Simion pentru Mediafax. „În Academia Română nu s-a discutat despre acest lucru. Dl Breban a vorbit la televiziune, la Antena 3 (...) Cine scrie chestia asta fabulează. Erau acolo 15-16 membri ai Academiei care pot confirma. Dl Liiceanu să-și găsească alt subiect pentru propaganda lui.”

Discursul unui partid extremist apare astăzi în gura unui intelectual în interiorul Academiei, a avertizat Horia-Roman Patapievici

„Asta este tot ce am spus”

Nicolae Breban a confirmat parțial informația pentru Mediafax : „La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (într-o emisiune - n.r.), dar asta cu împuşcatul este o variantă din ce am spus (...) Am spus că, dacă omul ăsta, Patapievici, ar fi fost în Polonia și ar fi murdărit și înjurat istoria poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împușcat, nu eu. A fost o metaforă, poate nefericită, dar arăta faptul că eu dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam. Vroiam să spun că probabil polonezii ar fi reacţionat foarte dur. Asta vroiam să spun. Pe când în România nu a reacţionat nimeni. Disprețuiesc pe cei care atacă istoria și limba românească. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu.”