Moartă după o anestezie. Conducerea spitalului nu a demarat nicio anchetă

Moartă după o anestezie. Conducerea spitalului nu a demarat nicio anchetă

O tânără de 31 de ani a murit la Timişoara după ce a intrat în comă în sala de operaţii. "Cu siguranţă nu au făcut teste înainte de operaţie", spun medici austrieci. În schimb, managerului Spitalului Judeţean afirmă că nu a fost demarată nicio anchetă internă.

"Nu s-a dovedit încă faptul că ar fi vorba despre o vină medicală pentru ca unitatea să se autosesizeze. Medicii nu şi-au pus problema de accident sau de eroare, ca atare nu am cum să mă autosesizez", a declarat managerul spitalului, Gheorghe Nodiţi. Acesta a mai adăugat că familia nu a făcut o sesizare scrisă şi că vor fi aşteptate şi rezultatele autopsiei. Filmul tragediei Ramona-Gabriela Ionescu, fiica primarului din comuna mehedinţeană Ilovăţ, a fost internată pe 23 februarie pentru o operaţie de hernie de disc la Spitalul Judeţean din Timişoara. "O durea spatele. A fost programată pentru o operaţie uşoară", spun apropiaţii ei.

Fata a intrat în comă în timpul anesteziei, iar peste câteva zile a murit. În timp ce oficiali ai spitalului admit că s-a întâmplat ceva din cauza anesteziei, medicii austrieci consultaţi de părinţii fetei, care au vrut să o ducă în străinătate pentru tratament, cred că doctorii români "nu au făcut teste pentru această anestezie. Şi nu au intervenit cum trebuie ulterior".

"Îţi moare nevasta"

Ne puteți urmări și pe Google News

Joi, 24 februarie, Ramona a fost anesteziată pentru intervenţia chirurgicală despre care i se spusese că e simplă.

La scurt timp însă, fata a intrat în comă şi nu şi-a mai revenit. "Fata mea a intrat pe picioarele ei în sala de operaţie, undeva la 9.00 dimineaţa, pentru anestezie, iar la ora 13.00-13.30, medicul i-a spus ginerelui meu că îi moare nevasta", povesteşte Grigore Andronie, tatăl tinerei. Câteva zile, Ramona a fost menţinută în viaţă la terapie intensivă, cu ajutorul aparatelor. Săptămâna trecută, în noaptea de luni spre marţi, a murit, iar imediat după, a fost efectuată o autopsie.

"A apărut un eveniment intracranian"

Medicii se feresc să detalieze cazul, însă admit că s-a întâmplat ceva în timpul anesteziei. "A fost o problemă la anestezie. Aş prefera să vorbiţi cu purtătorul de cuvânt", ne-a declarat Daniel Costea, şeful Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean din Timişoara, cel care ar fi urmat să o opereze pe tânără. Mai spune că aceasta suferea de o "hernie gravă, cu dureri mari".

Tot la purtătorul de cuvânt ne îndrumă şi anestezistul Antoniu Brânzeu, în faţa căruia Ramona-Gabriela Ionescu a intrat în comă. "Cazul este în studiu în cadrul unei expertize medicolegale şi cred că e mai bine să aşteptăm rezultatele. Nu vreau să dau informaţii care să fie interpretate greşit sau care să creeze o imagine ireală a evenimentului. S-au mai întâlnit astfel de cazuri", a declarat medicul cu o vechime de 18 ani în anestezie.

A fost "un caz în care a apărut un eveniment intracranian", mai susţine anestezistul Antoniu Brânzeu. Tot el declară, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean din Timişoara, Liana Dacilescu, că "anestezia s-a desfăşurat respectând principiile şi protocoalele de anestezie generală, substanţele folosite fiind cele uzuale, standard, în dozele uzuale, iar monitorizarea pacientei a fost continuă şi complexă".

Totuşi, pacienta a intrat în comă şi a decedat. Pe foaia medicală, la cauza decesului e notat: "1. insuficienţă cardio-respiratorie acută 2. cauză neprecizată". În zilele cât tânăra a fost în comă, familia a încercat să o salveze ducând- o în Austria. Tatăl a fost la doctorul care l-a îngrijit pe Şerban Huidu (n.r. - dr. Erich Schumtzhard, Spitalul AKH din Innsbruck), cu hârtiile medicale ale fiicei aflate în comă.

"Nu au intervenit cum trebuie ulterior"

"Medicul austriac mi-a spus că nu vrea să dea vina pe colegii din România, însă cu siguranţă că nu au făcut teste pentru această anestezie. Şi nu au intervenit cum trebuie ulterior. În urma incidentului, fiicei mele i s-a umplut creierul cu lichid", mai povesteşte tatăl.

Şeful Clinicii ATI a Spitalului Judeţean e singurul care a spus mai multe despre drama tinerei din Mehedinţi. "E un caz dramatic care a avut o evoluţie total neaşteptată ţinând cont de diagnosticul şi starea pacientei. E în curs de analiză în acest moment, aşteptăm rezultatul autopsiei. Este un caz extrem de rar, dar care face parte din acest procentaj de evoluţii neaşteptate. După cum se ştie, în toată lumea există, din păcate, astfel de cazuri, care pot să apară şi la intervenţii mai uşoare, de exemplu intervenţii estetice, stomatologice", a spus prof. dr. Dorel Săndesc.