A doua cea mai importantă competiție fotbalistică inter-cluburi de pe „Bătrânul Continent”, UEFA Europa League, își va consuma finala, miercuri (29 mai), la Baku, Azerbaidjan. Protagonistele, două echipe londoneze, Chelsea și Arsenal. Încă de la stabilirea locului desfășurării orașului care va găzdui marele meci al întrecerii, forul european s-a lovit de un val de critici.

Arsenal este pentru a doua oară finalistă a acestei competiții, după ce prima dată a atins finala Cupei UEFA (vechiul format), în 2000, atunci când a pierdut cu Galatasaray după loviturile de departajare.

Regiunea Nagorno-Karabakh, mărul discordiei

Însă, de această dată, „tunarii” nu vor putea conta pe unul dintrei cei mai importanți jucători, armeanul Henrikh Mkhitaryan (30 de ani), fostul elev al lui Mircea Lucescu la Șahtior Donețk. Motivul are legăutră politică, un lucru care nu face deloc cinste oricărei ramuri sportive. Așadar, Mkhitaryan a convenit împreună cu Arsenal să nu facă deplasarea la Baku, din cauza conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan, unul militar, care a început în 1987 și s-a încheiat în 1994, și care a lăsat în urmă multe victime în regiunea Nagorno-Karabakh. Zona este revendicată de cele două state, iar și în zilele noastre, între Armenia şi Azerbaidjan nu există relații diplomatice din cauza acestui conflict.

„Eu și clubul am luat decizia de nu zbura cu echipa la finala Europa League. Este genul de meci care nu vine des în cariera unui jucător și, recunosc, mă doare enorm că lipsesc”, a declarat Mkhitaryan.

Mijlocașul armean nu este la primul episod de acest gen. În 2015, pe vremea când evolua la Borussia Dortmund, nu a făcut deplasarea la Baku, pentru jocul cu Gabala, din grupele EL, iar anul trecut, când Arsenal s-a duelat cu Qarabag, clubul englez a urmat aceeași procedură în cazul său. „Am analizat toate variantele pentru ca Mkhitaryan să facă parte din echipa care se va deplasa la Baku, însă după discuţii cu jucătorul şi cu familia acestuia, s-a decis că cea mai bună soluţie ar fi ca el să nu joace în această finală. Am trimis şi UEFA o scrisoare în care ne-am exprimat preocuparea pentru această situaţie apărută, mai ales că Mkhitaryan era component de bază al formaţiei”, se arată într-un comunicat al grupării de pe „Emirates Stadium”.

 

UEFA și-a bătut joc de fanii echipelor fi naliste

Faptul că finala EL se desfășoară la Baku i-a înfuriat pe majoritatea fanilor lui Chelsea și Arsenal. Suporterii englezi vor trebui să parcurgă o distanță de aproape 4.000 de kilometri pentru a-și putea susține pe viu favoriții. Însă, o mare palmă dată de forul european prezidat de slovenul Aleksander Ceferin fanilor din Albion este faptul că partida va începe la ora 23:00 (22:00 – ora României), pe „Olympic Stadium”, dar mai ales că Arsenal și Chelsea au primit (atenție!) câte 6.000 de bilete, deși capacitatea arenei este de circa 69.000 de locuri. Potrivit presei internaționale, suporterii lui Chelsea și Arsenal – rivali istorici – vor sta în sectoare vecine.

Scuza celor de la UEFA pentru acordarea a doar 6.000 de bilete per club a fost: „Bazându-ne pe recentele experienţe cu finala Ligii Europa şi Supercupa Europei în diverse locuri, numărul suporterilor finalistelor Ligii Europa poate varia mult de la club la club. Bineînţeles, este imposibil să prevedem ce cluburi vor ajunge în finală, ţinând cont că gazda este aleasă cu aproximativ doi ani înainte. (…)”.

 

 

 

Te-ar putea interesa și: