Miza uriașă a pașaportului COVID-19 în Europa

Miza uriașă a pașaportului COVID-19 în Europa pasaport verde / sursa foto. EVZ

În timp ce campaniile naționale de vaccinare au început în toate țările membre ale UE, problema unui pașaport de vaccinare care să permită cetățenilor europeni să călătorească pe teritoriul UE devine din ce în ce mai urgentă.

Miza uriașă a pașaportului COVID-19 în Europa. Un potențial instrument de liberă circulație pe teritoriul blocului comunitar

Astăzi, pașaportul de vaccinare este o problemă majoră. Deoarece a devenit un instrument potențial care ar permite oamenilor să circule liber pe teritoriul UE. Un instrument pentru care Grecia, Malta și Belgia sunt favorabile.

Întrucât economiile primelor două țări se bazează în mare parte pe turismul intra-european. Deci instituirea unui astfel de sistem ar facilita sosirea turiștilor pe teritoriul lor.Și, prin urmare, ar reînvia activitatea hotelurilor și restaurantelor.

Cele două guverne prezintă pașaportul de vaccinare ca o soluție eficientă. Astfel încât instituțiile europene să poată ieși din dilema actuală: menținerea liberei circulații, un principiu fondator al UE, limitând totodată riscurile răspândirii epidemiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia, care lucrează deja la armonizarea testelor PCR la nivel european, a fost de asemenea în favoarea „dovezii standardizate de vaccinare” la nivel european.

În urma summitului european din 21 ianuarie, Consiliul European a urmat Comisia, însă pentru moment limitându-se la domeniul strict medical .

Președintele Charles Michel a declarat astfel că „numai în a doua fază vom putea reflecta asupra circumstanțelor, altele decât cele medicale, în care va fi utilizat acest certificate”.

La 28 ianuarie, cei douăzeci și șapte și Comisia Europeană au convenit ulterior asupra orientărilor pentru a stabili cadrul comun pentru aceste certificate de vaccin, încă într-un context pur medical.

În schimb, Franța și Olanda și-au exprimat îndoielile cu privire la implementarea acestui sistem în lunile următoare.

Cele două țări sunt printre cele mai puțin avansate în campaniile lor naționale de vaccinare. Iar ostilitatea față de vaccinare  este deosebit de puternică în Franța.

Paris și Haga au prezentat mai multe argumente pentru a amâna instituirea unui astfel de sistem.

Primul este practic. Statele membre se tem de rupturi în lanțurile de aprovizionare pe termen scurt pentru dozele de vaccine.

Și doar o mică parte din populația europeană au fost imunizată. Dar, pentru ambele guverne, a venit momentul vaccinării și nu să se gândească la consecințele sale în ceea ce privește circulația persoanelor.

Mai multe întrebări nu au deocamdată răspuns

„Aceasta este o idee asupra căreia Franța consideră că nu ar trebui să deschidă dezbaterea acum. Când accesul la vaccin va fi generalizat, vom vedea”, a rezumat astfel secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune.

Premierul francez Jean Castex a mai spus că, având în vedere caracterul opțional al vaccinării în Franța, „ar fi surprinzător să se instituie un certificate de vaccinare obligatoriu”.

Din punct de vedere medical , două întrebări rămân în suspans. Oamenii de știință nu au reușit până acum să stabilească dacă cei tratați mai pot transmite sau nu virusul.