Miza congresului PNL. Pentru ce se luptă Ludovic Orban și Florin Cîțu

Miza congresului PNL. Pentru ce se luptă Ludovic Orban și Florin Cîțu

Miza comună a Congresului PNL din 25 septembrie este, pentru cei doi contracandidați la șefia partidului, Ludovic Orban și Florin Cîțu, guvernarea. Cel dintâi își dorește să revină la Palatul Victoria, iar cel de-al doilea să rămână în continuare pe funcție. Aceasta pentru că funcția de premier este cheia care permite deținătorului să controleze și PNL.

Pentru Ludovic Orban, pierderea poziției de prim-ministru, după alegerile de la finalul anului trecut, a însemnat și pierderea, ușor ușor, a autorității de președinte al PNL. În prezent, deși este încă șeful partidului, actuala conducere, aflată de partea lui Florin Cîțu, îl tratează ca pe un membru de rând. Ludovic Orban a fost scos din cercul puterii și a pierdut comanda.

A rămas președinte doar cu numele și este ultimul care află despre deciziile forurilor de conducere. Este ceea ce s-a întâmplat cu ruperea coaliției și scoaterea USR PLUS. Planurile și strategiile au fost făcute doar de Florin Cîțu și de susținătorii săi, punându-l pe Orban în fața faptului împlinit.

Câștigând alegerile interne, Ludovic Orban speră să întoarcă situația și să recâștige autoritatea în partid, însă va fi foarte dificil. Aceasta deoarece celelalte organisme de conducere vor fi dominate de opozanții săi interni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ludovic Orban, speră, ca odată reconfirmat președinte al partidului să forțeze demisia/demiterea lui Florin Cîțu de la conducerea guvernului și să-i ia locul. Astfel, Ludovic Orban speră să-și asigure autoritatea în partid și să aobțină susținerea celor de la bază – primari, consilieri etc.

Florin Cîţu vrea 5 remanieri la 1 iulie. 3 miniştri de la PNL şi doi de la USR PLUS

Miza personală pentru Orban și Cîțu

Atât pentru Ludovic Orban, cât și pentru Florin Cîțu miza acestui congres intern este și viitorul politic. Pierzătorul va fi nevoit să se retragă din prim-planul scenei politice și din funcțiile de conducere. Chiar dacă nu o va face acum, imediat, o va face pe viitor.

Ludovic Orban care își dorește să candideze la Președinția României, își va vedea planurile năruite, dacă va pierde conducerea partidului. Mai mult, va fi nevoit să se retragă și din poziția de președinte al Camerei Deputaților. Cel mult, va mai putea spera la un loc eligibil pe o listă de parlamentar, la alegerile viitoare.

De partea cealaltă, Florin Cîțu nu poate spera la o candidatură la Președinția României. Antecedentele penale din Statele Unite nu-i permit să spere atât de departe. În schimb, așa cum spun numeroase surse, el speră la poziția de guvernator al BNR. Or, dacă va pierde președinția PNL, în favoarea lui Orban, va fi nevoit să renunțe și la această poziție. E greu de crezut că Ludovic Orban îl va susține pentru șefia Băncii Centrale. Plus că, se vede în aceste zile, Florin Cîțu nu pare capabil să gestioneze eficient o situație de criză.

Echipa câștigătoare, în prag de dezastru

De partea cealaltă, Florin Cîțu pare în avantaj. El a reușit să atragă de partea sa pe mai toți liderii importanți ai PNL, dezamăgiți de Ludovic Orban. În plus, din poziția de premier, este „șefu’ la bani” și își poate cumpăra susținerea.

În momentul în care a forțat ruperea coaliției, Florin Cîțu a avut de câștigat la puncte, dat fiind că majoritatea liberalilor nu agrează USR PLUS. Mulți, au și spus-o deja, se consideră păcăliți după negocierile pentru formarea guvernului, când au pierdut cele mai importante și mai bănoase ministere. Aceasta, deși au făcut parte din echipele de negociere și, practic, au cedat pe mâna lor.

Prelungirea crizei, turnura neașteptată pe care a luat-o după demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS, incapacitatea lui Florin Cîțu de a rezolva lucrurile și, cel mai groaznic, perspectiva pierderii guvernării, în contextul unei moțiuni de cenzură, îi face pe liderii locali ai PNL să tremure. Mai rău decât o guvernare alături de USR PLUS, acestora li se pare revenirea în opoziție, departe de resurse și influență.

În acest context, sunt și declarațiile din spațiul public, a echipei Cîțu, care nu mai pare atât de câștigătoare, cu privire la refacera coaliției după congres. Deși liberalii dau asigurări că USR PLUS va reveni la masa negocierilor, după congresele celor două partide, nu există nici o confirmare în acest sens. Sunt doar declarații politice.

Florin Citu, PNL

Florin Cîțu cochetează cu o alianță cu PSD

Teama echipei Cîțu că ar putea pierde guvernarea justifică și acțiunile din ultima vreme, înainte de congres. Luați prin surprindere, așa cum au recunoscut, de altfel, liberalii încearcă să cârpească majoritatea parlamentară pe unde se mai poate.

Așa se explică înverșunarea cu care se luptă în Parlament și la Curtea Constituțională pentru a bloca moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR. Așa se explică și apropierea de PSD, partid alături de care, se jurau liberalii, nu vor mai sta niciodată.

Tot disperarea este motivul pentru care actualul premier și miniștrii săi nu au mai ținut cont de nimic și s-au afișat alături de primari PSD, la începutul anului școlar.

Ludovic Orban, PNL

Orban plusează la cei care nu văd cu ochi buni alianța cu PSD

Dintr-o dată, pentru echipa câștigătoare, un guvern minoritar, susținut de PSD, nu mai este o ceva de neconceput. Ci, dimpotrivă, o alternativă viabilă, cu toate costurile pe care le implică, de imagine, electorale și chiar materiale.

Confruntați cu perspectiva dezastrului, pe ultima sută de metri, Florin Cîțu și susținătorii săi, sunt dispuși să sacrifice tot, inclusiv viitorul partidului la alegerile din 2024. Orice sacrificiu pare rezonabil, din disperare să păstreze guvernarea actuală și să îl bată pe Ludovic Orban.

Pe de altă parte, odată cu escaladarea scandalului din coaliţie, Ludovic Orban a transmis în repetate rânduri că are capacitatea de a reface alianţa cu USR PLUS. El a simțit disperarea lui Florin Cîțu și a echipei sale, iar acum încearcă să câștige puncta.

Mesajul este în principal pentru cei care își doresc să rămână la guvernare, foarte mulți, dar care, în același timp, strâmbă din nas la o alianță cu PSD, chiar și neoficială.