Evenimentul Zilei > EVZ Special > Miturile istorice ale românilor: Manualele alternative
Miturile istorice ale românilor: Manualele alternative

Miturile istorice ale românilor: Manualele alternative

Următorul episod al serialului „Miturile istorice ale românilor”, ce va fi publicat, mâine, în ediția tipărită a „Evenimentului zilei” sub semnătura lui Alex Mihai Stoenescu , este dedicat manualelor alternative.

 Problema introducerii manualelor opționale în România și a „scandalului manualelor alternative” a evoluat ca o afacere comercială, ca o decizie politică prin intermediul Ministerului Educației și ca o dezbatere publică, politică și jurnalistică, în absența cunoașterii și înțelegerii cauzelor și motivațiilor exis tenței manualelor op ționale, în sine, în Europa occidentală.

În 1999, când a izbucnit „scandalul manualelor alternative”, România nu era membră a Uniunii Europene, dar atunci s-a construit mitul post-comunist că integrarea este condiționată de introducerea în școli a manualelor „alternative”. Problema modificării conținutului manualelor școlare de istorie după 1989 a implicat schimbarea concepției despre predarea istoriei naționale și universale, compunerea unor noi programe de învățământ și trecerea de la manualul unic la manualele opționale.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: