Pentru mulţi români din Marea Britanie, statisticele sunt doar numere care nu-i afectează, atâta timp cât au un loc de muncă şi în special, dacă lucrează în sectorul public. Majoritatea însă are contracte în domeniul privat, cu slujbe în construcţii şi curăţeniei.
Din 2001, până în prezent, s-au creat 1.300.000 de slujbe vacante şi majoritatea au fost ocupate de muncitori străini, deoarece angajatorii britanici preferă muncitorii români sau din estul Europei, datorita reputaţiei lor de a munci mai mult şi mai ieftin decât britanicii.
Românii care lucrează în domeniul privat, aproximativ 90-95% dintre cei care locuiesc în Marea Britanie, se află acum într-o poziţie foarte riscantă.
Marea Britanie are o economie bazată pe servicii şi nu pe producţie şi exporturi, iar acest lucru reduce şansele ca o recuperare economică să fie posibilă în curând. Economia acestei ţări a cunoscut o cădere de 1.5% în ultimile trei luni din 2008, conform declaraţiilor reprezentanţilor de la National Institute of Economic and Social Research. Statisticele aratând că această situaţie nu a mai avut loc de 28 de ani.
Falimente inevitabile
Woolworths, un celebru lanţ de magazine, înfiinţat în 1909 şi care a supravieţuit celor două războaie mondiale, a căzut victimă crizei financiare şi a dat faliment. Acest lucru se va întâmpla cu numeroase alte multe companii.
Recent, Banca Angliei a redus dobânda oficială la 1.5%, cea mai scăzută rată de 315 ani, iar împreună cu statistici economice, deloc încurajatoare, se reflectă în valoarea banilor pe care românii îi câştigă şi îi trimit în ţară. Rata dobânzii oficiale a unei monezi afectează în mod direct valoarea banilor din ţara respectivă, iar o dobândă scăzută nu este atractivă pentru investitori.
Criza este atât de severă, încât, unii economişti sugerează posibilitatea ca Marea Britanie să ajungă în situaţia de fi nevoiţi să împrumute bani de la Banca Mondială, scenariu negat însă de partidul Laburist şi de opoziţie.
Pentru britanicul de rand, pericolul de a-şi pierde slujba a devenit o realitate. Faptul că angajatorii britanici preferă să angajeze străini, a devenit un sentiment împărtăşit de un numar mare de britanici, în special de cei rămaşi fără slujbă sau în pericol de o pierde.
Reîntoarcerea în ţară reprezintă o alternativă luată în considerare de tot mai mulţi români. Dacă în urmă cu un an, aceştia erau încurajaţi să se întoarcă pentru a acoperi lipsuri în forţa de muncă, acum, guvernul României trebuie să găsească o soluţie pentru a integra un numar mare de persoane care, la întoarcere, vor aplica pentru şomaj. Economia va resimţi şi lipsa sumelor de bani trimise de românii emigraţi în ţară.
Sursa: d2b.co.uk