Mitul hidroxiclorochină, demontat de un medic de la „Victor Babeș”. Românii, avertizați!

Mitul hidroxiclorochină, demontat de un medic de la „Victor Babeș”. Românii, avertizați!

Un medic de la Spitalul Victor Babeș, din Capitală, îi avertizează pe români să nu facă uz de medicamentul hidroxiclorochină, despre care se credea că este un remediu sigur în tratarea gripei cu noul coronavirus.

Doctorul Ștefan Lazăr afirmă că cetățenii nu trebuie să își facă provizii din acest medicament, pentru că administrarea sa se face după anumite reguli. Fără sfatul medicului specialist, hidroxiclorochina poate face mai mult rău decât bine!

Într-o intervenție telefonică la postul B1 Tv, medicul Ștefan Lazăr a dezvăluit că spitalele încep să ducă lipsa acestui medicament. „Avem și noi această hidoxiclorochină în protocolul nostru care a fost publicat și în Monitorul  Oficial. Nu e un secret, nu e ceva deosebit. Din păcate, i s-a făcut o asemenea publicitate acestui medicament, încât alături de mălai, făină și ce au mai cumpărat, oamenii și-au făcut și rezerve de clorochină, iar noi, din păcate, ca spitale, începem să ducem lipsă”.

Situația nu este una singulară, și alte state resimt lipsa acestui medicament.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pe cetățeni nu-i ajută să cumpere acest medicament pentru că nu știu cum să-l ia”, afirmă medicul Ștefan Lazăr, care completează: „În plus, e un medicament care are niște efecte adverse. Când administrăm un astfel de medicament, cântărim bine cui îl dăm și cum îl dăm pentru că altfel riscăm să-i facem mai mult rău acelui bolnav”.

Concret, hidroxiclorochina afectează inima la cardiaci, „și o poate afecta chiar ireversibil. S-au descoperit două cazuri în Arizona, soț și soție, care au folosit un derivat de clorochină, cu care se spălau acvariile. Soțul a murit și soția era în stare gravă. Nu sunt lucruri care sunt de luat oricum. E un medicament pe care îl știm de zeci de ani, nu e o noutate absolută”.

Referitor la subiectul anticorpilor, medicul Ștefan Lazăr crede că, „până în momentul de față, putem considera că majoritatea oamenilor, odată ce trec prin boală, capătă imunitate. Problema este că nu știm cât de durabilă este acestă imunitate, dacă ține câteva luni, ani sau mai mult”.

Despre hidroxiclorochină se știe că este un medicament folosit mai ales în tratarea malariei și a unor probleme articulare. Însă multe țări o folosesc și în schemele de tratament aplicate pacienților infectați cu noul coronavirus.

Este și cazul României, unde Hidoxicolorchina a fost inclusă în schema de tratament pentru paienții cu noul coronavirus, alături de alte medicamente precum Paracetamol, Lopinavir sau Ritonavir, Tocilizumab.