Mitul care îngrozeşte o lume întreagă. România, la coada Europei

Mitul care îngrozeşte o lume întreagă. România, la coada Europei

Un studiu realizat de Asociația Internațională a Cadrelor Medicale Specializate în Tratamentul SIDA plasează România pe ultimul loc în ceea ce priveşte educația populației.

Peste 24.000 de persoane din 12 ţări au participat la acest studiu, dintre care aproximativ 2.000 au fost din România.

Potrivit studiului, 60% dintre români nu vor să aibă coleg de muncă o persoană cu HIV, iar 35% cred că se pot îmbolnăvi dacă folosesc aceeași periuță de dinți cu o persoană seropozitivă.

Un mit care s-a păstrat aproape în toate ţările unde a fost făcut studiul este că HIV se poate lua prin sărut

Ne puteți urmări și pe Google News

Asta arată un studiu realizat în 2018 în 12 țări europene: România, Austria, Franța, Germania, Olanda, Spania, Elveția, Ucraina și Marea Britanie. Virusul imunodeficienței umane (HIV) se transmite de la o persoană infectată prin trei moduri: cale sexuală, materno-fetal și prin sânge.

Specialiştii susţin însă, că HIV nu se transmite prin strângere de mână, îmbrăţişare, tuse sau strănut, sărut, salivă, transpiraţie sau lacrimi, ţânţari sau alte insecte, toaletă sau obiecte de toaletă (săpun, prosop), piscine, tacâmuri, veselă, birouri, bănci şcolare, scaune, computere sau telefoane, echipament sportiv.

În continuare, românii au rămas cu o serie de mituri în minte și sunt prea puține campanii de informare care să le clatine.

„În 2015, românii credeau că cea mai discriminată categorie este cea a persoanelor infectate cu HIV, apoi consumatorii de droguri și persoanele cu dizabilități. În preajma referendumului pentru familia tradițională, românii puneau pe primul loc persoanele LGBT”, a spus Liana Velica, manager de proiect ARAS. 60% dintre români nu vor un coleg de muncă seropozitiv, mai arată studiul.

„Să vă dau niște exemple. Ai 25 de ani și un job și ești seropozitivă. Îl întâlnești la muncă pe Făt Frumos. Trebuie să îi spui că ești seropozitivă. Și îți iei inima în dinți și îi spui. El le spune tuturor colegilor. În scurtă vreme, ești concediată. Data viitoare mai spui?

Un alt caz: o tânără seropozitivă cu un prieten care știa despre asta. Se despart. El face o pagină de Facebook cu fața ei și scrie mare: Am SIDA!”, povestește din experiența sa Liana Velica. Doar 1 din patru români știe că SIDA este ultimul stadiu al infecției cu HIV și un sfert dintre români cred că un tratament eficient controlează doar simptomele, dar nu reduce riscul ca persoana în cauză să dezvolte SIDA. În realitate, la persoanele care urmează corect tratamentul, cantitatea de HIV din sânge (încărcătura virală) scade, până la punctul în care devine nedetectabil.

În total, în țara noastră, sunt peste 16 mii de persoane.

„Pentru a avea o evidență mai bună, ar trebui ca mai multe persoane să poată fi testate. Din punctul meu de vedere, oricărui pacient care nu are în istoricul medical testarea cu HIV ar trebui să i se facă testarea. În prezent, se face doar la spitalul de boli infecțioase, dar ar trebui orice spital să le facă”, a declarat Adrian Marinescu, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, București.

La nivel global există 36,2 milioane de persoane cu HIV, potrivit libertatea.ro