Dănuţ Petre, administratorul unei societăți aflată în topul firmelor din județul Giurgiu, a fost trimis în judecată după ce a încercat să corupă un inspector antifraudă
Administratorul unei societăţi de top din județul Giurgiu, Dani Lev International SRL, specializată în construcţii, a fost trimis în judecată pentru dare de mită. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti îl acuză pe Dănuţ Petre că a încercat să mituiască un inspector anti-fraudă cu 20.000 de lei pentru a-i reduce, în acte, datoriile. În urmă cu doi ani, patronul a fost sancționat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) după ce a fost prins că renova Palatul de Justiție din Iași cu muncitori plătiți „la negru”.
Șpagă de top
În rechizitoriul transmis instanţei, se arată că, pe 23 mai, Dănuţ Petre, administrator al societăţii Dani Lev International SRL, cu sediul în Căscioarele, strada Înfundată, judeţul Giurgiu, i-a dat inspectorului antifraudă 10.000 de lei şi i-a promis alți 10.000 de lei pentru a stabili obligaţii fiscale, în sarcina firmei sale, întrun cuantum mai redus, respectiv de 40-60.000 de lei, decât cel estimat în urma controlului, de trei milioane de lei. Anchetatorii au pus sechestru asigurător pe suma de zece mii de lei care a fost dată mită de către Dănuţ Petre, în vederea confiscării speciale.
Din informațiile publicate de Camera de Comerț Industrie și Agricultură Giurgiu, firma Dani Lev Internațional se află în topul firmelor din județ.
Firmă cu antecedente
SC Dani Lev International SRL nu este la prima abatere. În 2009, Inspectoratul Teritorial de Muncă Giurgiu a amendat firma administrată de Dănuţ Petre cu 3000 de lei pentru primirea la muncă a două persoane fără întocmirea formelor legale de angajare.
De asemenea, în anul 2014, „Ziarul de Iaşi” scria că, la începutul lunii mai a acelui an, responsabilii ITM Iaşi au găsit opt persoane care lucrau, la SC Dani Lev Internaţional SRL, fără forme legale pe şantierul Palatului de Justiţie din municipiul Iaşi. Firma executa lucrări de finisaj la Palat. Contactat telefonic de ziariştii ieşeni, Dănuţ Petre a dezminţit informaţiile privind „munca la negru”: „Nu este adevărat. A fost un control din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă, dar toţi angajaţii aveau contract de muncă”.
Conform legii, angajatorii depistaţi cu peste cinci muncitori „la negru” sunt urmăriţi penal, fapta fiind considerată infracţiune.
Cazul de la Craiova. „Asta e țara! Primești teapă chiar în curtea Palatului de Justiție!”
La Craiova, Palatul Justiției, inaugurat inaugurat la începutul anului, „a fost construit cu bani furați de la firme private”, susține cu dovezi un om de afaceri care a efectuat o parte din lucrările spactaculoasei clădiri. SC Mașini Hibrid Construct SA Constanța este firma care ar fi înșelat atât firmele contractate să execute lucrări la Palatul Justiției, cât și zeci de oameni pe care i-ar fi angajat „la negru”. Societatea respectivă a efectuat lucrări în subantrepriză la noua clădire din curtea Tribunalului Dolj, de pe strada Brestei nr. 12, unde se ridică semeț Palatul de Justiție.
În luna octombrie 2014, firma craioveană OLTHIZ CONREP SRL a fost contractată de către firma din Constanța pentru a efectua lucrări speciale de termoizolație și hidroizolație la fundația Palatului de Justiție din Craiova. De bună credință, administratorul firmei craiovene a încheiat un contract de prestări servicii – nr. 1090/10.10.2014 cu SC Mașini Hibrid Construct SA, pentru suma de 64.109, 79 lei.
„Biletele nu aveau acoperire”
OLTHIZ CONREP SRL a efectuat lucrările conform contractului, iar după recepție a emis documente de plată cum era legal. Firma constănțeană a emis bilete la ordin pentru o parte din valoarea lucrărilor. Când a trebuit să încaseze banii, administratorul SC OLTHIZ CONREP SRL, Gheorghe Duduială, a înmărmurit.
„Zero lei! Fiind vorba de lucrări la Palatul Justiției nu-ți mai pui întrebări dacă aici vor lucra firme mafiote. Noi ne-am făcut treaba de bună credință și am recepționat lucrarea așa cum era trecut în contract. Apoi am emis facturi și ni s-au eliberat bilete la ordin. Când am mers în bancă, am constatat cu stupoare că biletele nu aveau acoperire bancară”, declara, pentru EVZ, Gheorghe Duduială.
La aproape doi ani de la pățania cu lucrarea efectuată la fundația Palatului de Justiție din Craiova, Gheorghe Duduială, administratorul firmei păgubase, SC OLTHIZ CONREP SRL, spune cu amăraciune: „M-am resemnat! Muncesc! Mai am puțin și scap de datoriile către oamenii pe care i-am trimis la Palatul de Justiție să-i pună bazele. Asta e țara! Să primești țeapă chiar în curtea Palatului de Justiție!”. (Maria Staicu)