Mărturii de la mitingul gazat al Diasporei: Procurorii militari îi vor audia pe toţi scutierii care au făcut exces de zel

Mărturii de la mitingul gazat al Diasporei: Procurorii militari îi vor audia pe toţi scutierii care au făcut exces de zel

Mai mulţi protestatari care au participat la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august, când Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi bastoane inclusiv împotriva celor care manifestau paşnic, s-au prezentat, ieri, la Parchetul Militar al Capitalei pentru a depune mărturie în faţa procurorilor.

Cei care au protestat paşnic condamnă atât intervenţia Jandarmeriei, cât şi acţiunile huliganilor.

Florin Nicuşor Radu (un tânăr care s-a ales cu capul spart în seara respectivă, a stat în faţa unui dispozitiv de jandarmi. „Când s-a dat ordinul pentru evacuarea pieţei toată lumea a fugit, a venit bariera de jandarmi, iar eu am ales să stau pe loc, pentru că nu reprezentam un pericol pentru nimeni. Am ridicat mâinile, m-am întors cu spatele, mi-am pus mâinile la ceafă. În momentul în care jandarmii au ajuns la mine m-au lovit: în cap, în mână, în umăr. (…) Nu mi-a spus nimeni nimic, asta vreau şi eu să ştiu, de ce am fost lovit”, a declarat Florin Nicuşor Radu .

Victime la ordin

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat cum i s-a părut intervenţia Jandarmeriei, tânărul a răspuns: „Brutală, foarte brutală. Acuma…sunt oarecum şi de acord cu jandarmii pentru că (…) tot un jandarm m-a ajutat să ajung la ambulanţă şi am văzut bucăţi de bordură aruncate în spate, pietroaie foarte mari. Să fiu sincer, să fi fost în locul lor şi eu aş fi procedat la fel în momentul în care aş fi primit ordinal de evacuare. Se putea face însă distincţia între oamenii paşnici şi cei violenţi, dacă se voia lucrul ăsta”.

Un alt tânăr, împotriva căruia jandarmii au folosit gaze lacrimogene, a relatat că resimte şi acum efectul substanţelor iritante:

„Eu am luat gaze de la 18:30, până să vină aceşti incitatori, cum i-aţi numit dumneavoastră, presa. Nu am înţeles de ce s-a întâmplat acest lucru la ora aceea, când se protesta paşnic. Eu fac parte dintre protestatarii care au protestat paşnic. E adevărat că ulterior şi Jandarmeria a fost provocată şi au ripostat, dar au ripostat abuziv. (...) Sunt o victimă a unor oameni, a unor jandarmi care au primit nişte ordine, după cum bine ştiţi. Trebuie să recunosc şi să vă spun că de fiecare dată Jandarmeria a avertizat că va ajunge la violenţă sau (n.r. – ne-a spus) să ne retragem cei care suntem paşnici”. Adina Apostol este una dintre sutele de victime care au suferit arsuri în urma incendiului din clubul Colectiv.

Victimă din Colectiv gazată de jandarmi

„Mă ustură îngrozitor de tare gâtul, mă dor muşchii gâtului, mi s-au inflamat anumite părţi ale grefelor recent puse, mi s-au înroşit, mi s-au învineţit. Mi se pare că acţiunea jandarmilor din data de 10 august a fost foarte agresivă faţă de protestatarii liniştiţi, care n-au făcut nimic. (n.r. – Jandarmii) n-au făcut nimic să înlăture grupurile de suporteri care deranjau, care erau – apropo – lângă ei, în faţă. Ei aruncau cu gaze în spate, unde erau protestatari liniştiţi. (...) La un moment dat, împreună cu mama mea nu mai vedeam şi nu mai puteam să respirăm. Am mers pe bâjbâite după ceilalţi protestatari...să ne călcăm în picioare, probabil asta a fost ideea lor. Pentru că ne împingeau cu scuturile atât de violent şi atât de repede încât noi, fiind foarte mulţi, nu aveam unde să ne retragem şi când să ne retragem”, a declarat tânăra.

 

Arma jandarmeriţei este de negăsit

Prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Ionel Corbu, a declarat, ieri, că arma sustrasă de la femeia jandarm în timpul protestelor din data de 10 august nu a fost găsită. Procurorul a anunţat că va fi extinsă urmărirea penală in rem şi cu privire la faptul că cei doi jandarmi agresaţi de protestatari au fost lăsaţi izolaţi de colegii lor. „Iniţial, s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă şi abuz în serviciu. Urmează a fi extinsă şi pentru neglijenţă în serviciu, dat fiind contextul în care cei doi militari jandarmi au fost lăsaţi izolaţi de colegii lor (...). La acest moment, pot să vă spun că s-au solicitat documente care vizează modul de organizare a misiunii de asigurare şi restabilire a ordinii publice”, a arătat procurorul.

Ziua, agresorul jandarmilor - noaptea, eroul Al Jazeera

În cursul zilei de vineri, înainte de a se bănui măcar că mitingul Diaspora va culmina cu un război în toată regula, existau, totuși, semnale că la această manifestare va fi „sânge și foc”. Jandarmii au extras din grupul de aproximativ 500 de persoane, câte erau în piață la acea oră, diverși indivizi suspecți.

Unul dintre ei este cel din imagine, care i-a agresat și pe jandarmi, dar și pe reporterul EvZ și i-a înjurat pe toți cei care i se părea lui că nu sunt de acord cu el. Jandarmii i-au găsit sub bluză 3 tuburi imense de spray și l-au dus pe o alee. Acesta a fost urmat de câțiva indivizi, la fel de suspecți, cu care vorbea în germană deși toți erau români. I-a împins pe jandarmi, a ridicat mâna să lovească și în cele din urmă a fost urcat într-o dubă.

Sâmbătă era eroul Al Jazeera, care a titrat sub imaginile în care apărea și el „Polițiștii au dat cu spray, gaze și tunuri de apă în protestatari. Aceasta este realitatea în România!”

Din cauza agresivității lui, l-am putut fotografia doar parțial. Dar se poate observa atât tricoul, cât și faptul că are un tatuaj imens pe mână cu figura lui Eminescu.

Jandarmeria a orchestrat totul

Fostul director al SRI, Costin Georgescu, vorbește despre un scenariu teribil. El susține că Jandarmeria ar fi știut cine sunt persoanele violente din Piața Victoriei, dar nu au luat nicio măsură.

„Totul pare să fi fost pus la punct. Jandarmii ştiau cine sunt derbedeii şi de ce sunt în stare. I-au lăsat să-şi facă mendrele, pentru că trebuia să iasă scandal. Mulţi dintre ei au fost chiar puşi să acţioneze violent pentru a justifica, oarecum, intervenţia în forţă, la fel ca în 1990”, a declarat fostul șef al SRI. Georgescu a adăugat că, spre deosebire de 1990, când minerii au făcut „ordine”, acum jandarmii au fost cei care au făcut-o. Dacă pentru 1990 nu prea existau fotografii în amănunt „în acest moment există mii de fotografii şi clipuri video cu modul de intervenţie al forţelor de ordine”. Costin Georgescu a conchis că are convingerea că de această dată procurorii militari vor reuși să descopere adevărul. (Cora Muntean).