Evenimentul Zilei > Actualitate > Miting la Târgu Secuiesc: SOLIDARITATE cu extremiştii maghiari acuzaţi de terorism
Miting la Târgu Secuiesc: SOLIDARITATE cu extremiştii maghiari acuzaţi de terorism

Miting la Târgu Secuiesc: SOLIDARITATE cu extremiştii maghiari acuzaţi de terorism

Circa 100 de persoane au participat, sâmbătă, la Târgu Secuiesc, la un miting de solidaritate cu Beke István şi Szőcs Zoltán, reprezentanţi ai "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" arestaţi în dosarul privind dispozitivul exploziv improvizat care urma să fie confecţionat şi detonat de 1 Decembrie.

 

Participanţii la miting s-au adunat, după ora 16.00, în Piaţa Gábor Aron din Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, după ce s-au mobilizat pe reţelele de socializare, informează Mediafax.

Ei au scandat numele lui Beke István Attila şi al liderului "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szőcs Zoltán, şi au cerut "Libertate pentru István", "Libertate pentru Zoltán", "István acasă, Zoltán acasă".

La acţiunea de protest a participat şi fratele lui Szőcs Zoltán, Szőcs Csongor.

"Am venit să protestăm, pentru că toată media scrie că la percheziţie au fost ridicate mai multe documente despre un plan terorist, dar la percheziţii au fost luate doar steagurile secuieşti, steaguri ale Ungariei şi multe cărţi de Wass Albert şi alţi autori, deci nu ştiu ce document poate să fie steagul secuiesc pentru un plan terorist", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Szőcs Csongor.

Potrivit acestuia, Szőcs Zoltán şi Beke István Attila "nu s-au văzut, nici nu au vorbit prin telefon" în 10 octombrie, data la care – susţin anchetatorii – cei doi s-ar fi întâlnit pentru a discuta despre confecţionarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat, de Ziua Naţională, la Târgu Secuiesc, Szőcs Zoltán fiind plecat din ţară.

"De ce nu a fost arestat când s-a întors în ţară, în 20 decembrie, dacă era un pericol public şi a fost lăsat până pe 30 (decembrie – n.r.), de ce l-au lăsat să fie aici, în Târgu Secuiesc? Asta nu înţelegem şi, dacă este un pericol, de ce, ce a făcut, când? Nimic nu ştim şi toată famila aşteaptă un răspuns de la DIICOT, dar nu primim nimic", a continuat Szőcs Csongor.

El a reclamat şi faptul că familia nu este lăsată să îl viziteze pe liderul "Mişcării de Tineret 64 de Comitate", aflat în arest.

"Am fost săptămâna aceasta la Bucureşti, la Arestul Central, şi nu ne-a lăsat să ne întâlnim cu fratele meu, am cerut în scris procurorului să ne spună motivul pentru care nu ne lasă să îl vizităm şi nu am primit nimic. Au trecut cinci zile şi nu am primit niciun răspuns. Nu este normal, există oameni care au ucis alţi oameni şi familiile lor pot merge la ei, la vizită; Zoltan ce a făcut? Nici nu a fost în ţară două luni, a venit acasă, a sărbătorit aici Crăciunul şi după aceea, la percheziţii au luat multe steaguri, multe cărţi şi acum spun că este terorist", a afirmat fratele lui Szőcs Zoltán.

Despre percheziţiile făcute în patru locuri din Covasna – la locuinţa în care a stat Szőcs Zoltán împreună cu fratele său, la un apartament pe care l-a cumpărat de curând preşedintele "Mişcării de Tineret 60 de Comitate", aflat în renovare, la un alt domiciliu unde acesta locuia cu flotant şi la casa bunicii lor – Szőcs Csongor a susţinut că au fost "o glumă, pentru imagine şi pentru media".

"La bunica mea, casa este foarte mare, cu multe camere, curte, cu garaj şi alte (anexe gospodăreşti – n.r.) şi percheziţia ar fi trebuit să dureze vreo 5-6 ore şi a durat o jumătate de oră. Totul a fost, probabil, pentru media, cu mulţi jandarmi, cu mulţi oameni, vecinii au văzut şi nu au înţeles nimic", a relatat Szőcs Csongor.

De la statuia lui Gabor Aron, participanţii la mitingul de susţinere a celor doi membri ai "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" au pornit în marş către sediul Poliţiei, la Judecătorie şi la Parchet, scandând "Lăsaţi-i în libertate, nu sunt terorişti". Ei au avut pancarte cu mesaje precum "Vrem adevărul", "Judecată dreaptă şi reală", "Nu noi facem acte de terorism, ceea ce face DIICOT este terorism".

La finalul acţiunii, care s-a încheiat fără incidente, purtătorul de cuvânt al "Mişcării de Tineret 64 de Comitate", Tóth Bálint, a anunţat participanţii că un nou miting va fi organizat sâmbăta viitoare, de la ora 16.00.

Apoi, participanţii au intonat imnul secuiesc şi imnul Ungariei.

Mitingul de solidaritate cu Beke István Attila şi Szőcs Zoltán a fost autorizat.

Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat preventiv în 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive. Ulterior, măsura a fost prelungită.

Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

În acelaşi caz, Curtea de Apel Bucureşti a admis, în 30 decembrie 2015, propunerea procurorilor DIICOT şi a dispus arestarea preventivă a preşedintelui "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szőcs Zoltán, pentru 30 de zile. Szőcs Zoltán fusese reţinut, în 29 decembrie 2015, pentru instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.