Mită pentru locuri de veci în plină pandemie. Procurorii DNA au deschis dosar penal

Mită pentru locuri de veci în plină pandemie. Procurorii DNA au deschis dosar penal sursa: Arhiva EVZ

Procurorii DNA precizează că la finalul lunii octombrie au efectuat 13 percheziții într-un dosar privind presupuse șpăgi date unor oficiali pentru locuri de veci în cimitirele din Capitală.

Perchezițiile au fost efectuate la sedii ale unei instituții din administrația locală a municipiului București și la sedii de societăți comerciale și domicilii ale unor persoane fizice.

Acestea au avut loc într-un dosar penal în care se desfășoară cercetări legate de modul de concesionare a locurilor de veci și de modul de aprobare și desfășurare a lucrărilor de construire de monumente funerare, în cimitire aflate în subordinea Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane în perioada 2019 – mai 2021, este răspuns DNA la solicitarea g4media.ro.

Mai precis, procurorii investighează acuzații de mită pentru alocarea de locuri în cimitirele gestionate de Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criza locurilor de veci, accentuată de valul de înhumări

COVID face ravagii în România. Criza locurilor de veci, accentuată de valul de înhumări.

Există suspiciuni ale anchetatorilor că s-ar fi încasat mită pentru concesionarea locurilor de veci și a monumentelor funerare construite în perioada 2019-2021. Această perioadă coincide inclusiv cu perioada pandemiei de COVID-19 în care au fost foarte mulți morți.

Lipsa acută de locuri de veci în mai toate oraşele ţării a dus la dezvoltarea unei pieţe negre a mormintelor extrem de profitabilă. Locurile sunt vândute pe internet sau în poarta cimitirului, cu ajutorul administratorilor, la preţuri exorbitante. Și de nevoie, oamenii sunt obligați să plătescă pentru a obține un loc de veci

Zeci de mii de morminte goale sau cu oseminte scoase la vânzare, unele dintre ele, scumpe cât o garsonieră. Vorbim despre o criză, fără precedent, de locuri de înhumare, care a generat o afacere de amploare.

România pierde anual aproximativ 260.000 de persoane. Iar autorităţile locale în loc să ia măsuri pentru ca oamenii să nu mai sărăcească atunci când trebuie să înmormânteze pe cineva drag, transformă acest lucru, mai ascuns sau mai pe față, într-o afacere, cu bani negri și mulți.

Această problemă nu se manifestă doar în Capitală.