Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” a ținut o conferință de presă pentru a explica acuzațiile de mită care îi vizează pe medicii de la instituția pe care o conduce.
Astfel, precizează Beatrice Mahler, primul dosar datează din decembrie 2021 și a plecat de la o sesizare făcută chiar de Institut. În timp ce al doilea dosar are la bază o sesizare depusă de un pacient al unității medicale.
Beatrice Mahler: „ Sunt în cercetare două dosare penale”
„În acest moment, din informaţiile pe care le am, sunt în cercetare două dosare penale. Unul din dosare pleacă de la o sesizare care a fost făcută de Institutul «Marius Nasta» în decembrie 2021, după care s-au desfăşurat cercetările astfel încât a rezultat inculparea anumitor persoane, dar date despre această modalitate aş prefera să vă dea organele abilitate.
Şi al doilea dosar pleacă de la o sesizare făcută la începutul acestui an, moment în care unul dintre medicii Institutului „Marius Nasta” mi-a adus în atenţia sesizarea pe care unul dintre pacienţi a făcut-o şi după discuţia cu pacientul am trimis către secţia de poliţie sesizarea pacientului, faptul că i se solicitaseră bani şi schimbase medicul, a fost operat de un alt medic, care şi-a desfăşurat actul medical legal, corect şi cinstit”, a declarat Beatrice Mahler.
Activitatea de la Marius Nasta nu este afectată
Totodată, Beatrice Mahler a precizat că protocolul nu permite ca managerul să cerceteze cazul, cazul fără a avea în prealabil declarații din partea angajaților vizați.
„ A fost un articol de presă care aducea acuze unor medici din Institutul „Marius Nasta” care aveau un comportament care se supune faptelor penale, iar acel articol de presă l-am trimis organelor abilitate ca să cerceteze conform metodelor pe care ei le ştiu. Ca manager nu ai cum să cercetezi dacă nu ai declaraţii din partea angajaţilor”, a explicat Beatrice Mahler în conferința de presă.
Chestionată în legătură cu activitatea Institutului , dacă ar avea de suferit ca urmare a suspendării cadrelor medicale implicate, Mahler a precizat că nu se pune problema ca gărzile să nu fie acoperite. De acest lucru se vor asigura cei 11 medici angajați, din care patru vor prelua activitatea specifică secției de Terapie Intensivă. Pacienții medicilor acuzați de fapte de corupție vor fi preluați de alți specialiști ai Institutului.
„ Activitatea în secţia de Chirurgie toracică va continua fără probleme . Marius Nasta are 11 medici angajaţi aşa că îşi pot continua activitatea cei opt medici care sunt în secţie. Pacienţii celor doi medici vor fi reprogramaţi către alţi specialişti. Iar Secţia de Terapie Intensivă are patru medici care pot să continue activitatea. Avem o problemă legată de acoperirea gărzilor poate pentru lunile următoare. Dar vom vedea şi care va fi hotărârea Parchetului vizavi de ce se va întâmpla cu colegii din Terapie Intensivă”, a mai transmis Mahler.
De asemenea, managerul Institutului Marius Nasta a punctat faptul că astfel de comportamente contravin normelor de etică. Luarea de mită este o infracțiune incompatibilă cu profesia de medic. Fapta este cu atât mai gravă cu cât personalul medical a fost instruit de Comitetul Director că acest timp de comportament este incompatibil cu profesia de medic. Ba mai mult, remunerația unui medic ajunge chiar și la 15.000 de lei.
„Au fost şedinţe repetate cu întreg personalul din «Marius Nasta». Este o infracţiune care nu este compatibilă cu profesia de medic. Medicina este o profesie nobilă şi nu este compatibilă cu astfel de comportamente. (...) Toţi medicii din «Marius Nasta» au avut discuţii cu mine şi cu Comitetul Director, pentru că şedinţele nu au fost doar ale managerului Institutului, cu privire la astfel de comportamente”, a explicat Mahler.
Nu în ultimul rând Mahler a evidențiat faptul că la Registratura Institutului medical au fost depuse trei plângeri penale. Care de altfel au fost transmise mai departe organelor abilitate.
Patru dintre medicii acuzați de luare de mită au fost reținuți pentru 24 de ore.