Doi lucrători în cadrul unui serviciu al Primăriei Municipiului Feteşti au fost prins în flagrant de ofiţeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA). Oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit, pentru EVZ, că funcţionarii publici lucrează la Serviciul de Administrare a Domeniului Public şi luau şpăgi, în fiecare lună, de la beneficiarii de ajutor social pe care îi pontau, în mod fals, că au prestat munca în folosul comunităţii.
Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) transmite că ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Ialomiţa, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa efectuează cercetări în două dosare penale, dintre care unul iniţiat de ofiţerii S.J.A. Ialomiţa, care s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de luare de mită de către doi lucrători în cadrul unui serviciu al Primăriei Municipiului Feteşti.
Ofiţerii anticorupţie au organizat, marţi, o acțiune de prindere în flagrant în timpul căreiaunul dintre funcționarii din cadrul Primăriei Municipiului Feteşti a fost surprins primind o sumă de bani de la o persoană pentru a-i ponta acesteia zile de muncă neefectuate în folosul comunității. În urma audierilor care au avut loc la Parchetul Feteşti, procurorul de caz a dispus măsura cercetării sub control judiciar a angajatului primăriei.
Tot marţi au fost puse în executare 5 mandate de percheziţie domiciliară efectuate la domiciliile celor doi funcţionari publici vizaţi de anchetatori, precum şi la trei sedii unde aceştia îşi desfăşurau activitatea, inclusiv Primăria Feteşti. Totodată au fost puse în executare două mandate de aducere cu privire la cei doi suspecţi.
Anchetatorii au stabilit că cei doi angajaţi ai Primăriei Feteşti şi desemnaţi cu supravegherea modului de efectuare a zilelor de muncă de către beneficiarii ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001, au primit diferite sume de bani, în perioada septembrie 2016 – ianuarie 2017, de la mai mulţi beneficiari pentru a fi pontaţi fără a presta zilele de muncă stabilite conform legii pentru ajutorul social primit. Sumele de bani, au precizat surse judiciare, pentru EVZ, erau date în funcţie de sumele pe care trebuia să le primească de la stat beneficiarii de ajutor social. Până în prezent au fost probate două astfel de cazuri, dar anchetatorii verifică situaţia mai multor beneficiari de ajutor social.
Prin acţiunea lor, funcţionarii au adus prejudicii bugetului local, precum și vătămarea intereselor primăriei.
În acest caz s-a beneficiat de suportul de specialitate al IGPR – Direcţia Operaţiuni Speciale, precum și sprijinul lucrătorilor de jandarmi din cadrul I.J.J. Ialomiţa.