Evenimentul Zilei > Actualitate > Mită contra protecție. DNA a intrat în forță la Poliția rutieră Iași. Șeful instituției și 13 agenți trimiși în judecată
Mită contra protecție. DNA a intrat în forță la Poliția rutieră Iași. Șeful instituției și 13 agenți trimiși în judecată

Mită contra protecție. DNA a intrat în forță la Poliția rutieră Iași. Șeful instituției și 13 agenți trimiși în judecată

Procurorii DNA au finalizat un dosar complex la Iași și au trimis în instanță nu mai puțin de 14 persoane din cadrul Biroului rutier.

Şeful Biroului de Poliție Rutieră din Iași și alți 13 agenţi de poliţie au fost trimiși în judecată de procurorii DNA. Aceștia au fost puși sub acuzare într-un dosar de luare de mită în formă continuată.

Gheorghiţă Ciobanu, şeful Biroului Rutier Iaşi, şi colegii săi sunt acuzați că au luat bani în schimbul protecţiei promise şi asigurate unor persoane în cazul săvârşirii unor contravenţii la regimul circulaţiei.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Iaşi i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Gheorghiţă Ciobanu, şef al Biroului Rutier Iaşi – Poliţia Municipiului Iaşi, pentru luare de mită în formă continuată. De asemenea, au mai fost trimiși în judecată Nicolae Robert Barabaş, Bogdan Gabriel Ciochină, Gabriel Dămoc, Liviu Andrei, Cristinel Cătălin Lohan, Constantin Bogdan Toderaşcu, la data faptelor agenţi de poliţie rutieră, pentru luare de mită în formă continuată.

În acelaşi dosar, a mai fost deferit justiţiei Felix Nelu Crenganiş, la data faptei agent de poliţie şi coordonator al Atelierului Confecţionări Plăcuţe de Înmatriculare Iaşi din cadrul DPCRIV. Acesta este acuzat că a luat mită în formă continuată şi a comis trafic de influenţă. În același caz a mai fost trimis și directorul general al unui restaurant din municipiul Iaşi, pentru dare de mită în formă continuată şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, în formă continuată.

Șpagă contra protecție

În faţa judecătorilor, în stare de libertate, vor ajunge şi Robert Andrici, Doru Ionuţ Crivoi, Paul Eţcu, Ionuţ Lucian Landea, Dan Constantin Păuleţ şi Adrian Ştefănică, agenţi de poliţie rutieră, pentru luare de mită în formă continuată, dar şi un agent comercial al aceluiaşi restaurant din municipiul Iaşi, pentru complicitate la dare de mită în formă continuată.

Procurorii anticorupţie au precizat că, în perioada 2019 – 2020, cei 14 lucrători în cadrul Poliţiei Rutiere Iaşi, în baza unei înţelegeri tacite cu conducerea unui restaurant, ar fi pretins şi primit direct şi prin intermediari, de la directorul acelui restaurant (inculpat în prezenta cauză), bani şi produse alimentare de catering (livrare preparate culinare).

„Foloasele respective ar fi fost primite pentru a-l proteja atât pe director (care nu deţinea permis de conducere) cât şi pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata şi sancţiona contravenţiile comise de aceştia sau eventualele contravenţii pe care ei le-ar săvârşi sau/şi pentru a le aplica sancţiuni contravenţionale mai blânde. Produsele respective ar fi fost pretinse atât pentru sine, cât şi pentru alte persoane (prieteni, rude) din anturajul poliţiştilor”, se precizează în comunicat.

Agentul de poliție a primit bani și produse alimentare

În acelaşi context, spun anchetatorii, Felix Nelu Crenganiş, agent de poliţie, ar fi pretins şi primit, direct şi prin intermediari, de la acelaşi om de afaceri, sume de bani şi produse alimentare. La schimb, acesta ar fi dispus confecţionarea şi ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, mai multe plăcuţe de înmatriculare pentru autoturismele ce aparţineau restaurantului.

De asemenea, în perioada septembrie 2019 – 24 februarie 2020, Felix Nelu Crenganiş ar fi pretins şi primit de la două persoane produse în valoare de 1.320 lei şi 350 de euro. În schimbul acestor bani și produse, a intervenit pe lângă examinatorii din cadrul Poliţiei Rutiere, în scopul favorizării persoanelor respective la promovarea probei practice a examenului de conducere.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iaşi cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.