MIT ŞI ADEVĂR despre ALĂPTARE. Plus: ghidul care ajută mămicile să alăpteze cel puţin 6 luni

MIT ŞI ADEVĂR despre ALĂPTARE. Plus: ghidul care ajută mămicile să alăpteze cel puţin 6 luni

Miturile legate de alăptare sunt principalul motiv care le împiedică pe mămici să-şi pună copilul la sân, se arată într-un studiu realizat pe 1000 de femei, anul trecut, în Marea Britanie, cu ocazia National Breastfeeding Awareness Week. Vă prezentăm cele mai frecvente idei greşite despre alăptare, dar şi trucuri care vă vor face viaţa uşoară în acestă perioadă crucială pentru toată viaţa unui copil .

Mit: 34 la sută dintre femeile intervievate cred că laptele praf pentru bebeluşi este similar celui matern.

Adevăr: Laptele praf nu conţine anticorpii, enzimele şi hormonii prezenţi în laptele matern.  Laptele de mamă îşi adaptează conţinutul în funcţie de nevoile copilului, pe când laptele praf nu are această capacitate.

Mit: O cincime (20 la sută) dintre femeile  între 16 şi 24 de ani sunt de părere că alăptatul o să le distrugă formele corpului. Adevăr: Alăptare consumă până la 500 de calorii în plus pe zi. Ajută uterul să revină mult mai repede şi mai bine la normal şi nu afectează forma sânilor pe termen lung.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mit: Aproape toate femeile (87 la sută dintre cele chestionate în studiul de faţă) cred că unele mămici nu produc suficient lapte pentru a fi capabile să alăpteze. Adevăr  De fapt, toate femeile pot alăpta dacă primesc informaţiile corecte şi sprijin în acest sens. Mesajul specialiştilor pentru tinerele mămici: dacă aştepţi un copil sau eşti mămică de scurt timp, nu lăsa miturile să te descurajeze pentru a-ţi alăpta bebeluşul. Laptele mamei, cel puţin pentru primele şase luni din viaţa copilului, joacă un rol important în menţinerea sănătăţii copilului şi în dezvoltarea lui şi are beneficii enrome şi pentru mămici. Din ultimele recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, perioada de alăptare poate fi şi de doi ani, însă sunt specialiştii care afirmă că şi un an de zile este suficient pentru a asigura copilului imunitatea de care are nevoie.

Zece trucuri pentru succes

1. Poziţia de alăptare trebuie să fie una în care atât mama, cât şi copilul să se simtă bine. O poziţie confortabilă duce la relaxarea canalelor care permit eliberarea laptelui. Printre poziţiile posibile se numără cea în şezut, culcat, "minge de fotbal american" şi chiar în picioare. Ai grijă să-ţi fie sustinuţi muşchii, altfel alăptarea poate cauza dureri de spate sau de picioare. 2. Când alăptezi, alege un fotoliu nu prea înalt, cu cotiere, pe care să sprijini braţul care susţine greutatea bebeluşului. Un balansoar este foarte plăcut, atât pentru mamă cât şi pentru copil, cu condiţia să ai sub picioare un scăunel sau un taburet. 3. Fii sigură că bebeluşul este treaz când începi să-l alaptezi. Atinge-i uşor obrazul, cu degetul, sau strânge-l un pic de nas dacă adoarme foarte repede. 4. Pentru a te simţi mai comod, ridică copilul la nivelul sânului, nu te apleca tu spre el. 5. Copilul trebuie să sugă câte 10-15 minute la fiecare sân. Între alăptări trebuie să treacă cel puţin o oră şi jumătate-două ore. Dacă copilul vrea să mănânce mai des, nu vei avea suficient lapte pentru nevoile lui. 6. Când bebeluşul deschide gura şi îşi miscă capul spre sfârc, introdu-i sfârcul, asigurandu-te că întreaga areolă se afla în gura. O metoda ar fi să îţi prinzi sfârcul între degetul mare în partea de sus şi arătător. Sfârcul trebuie să fie deasupra limbii, nu dedesubtul ei. 7. Pentru a schimba sânul, îndepărtează guriţa copilului fără a-l brusca, prin apăsarea uşoară a bărbiei sau a colţului gurii. 8. După ce a supt, copilul trebuie ţinut ridicat la verticală cu capul pe umărul mamei, până îl auzi „râgâinâd”. Trebuie bătut uşor cu palma pe spate dacă nu regurgitează imediat. Pentru a evita şi colicile o plimbare cu copilul pe umăr, timp de 15-20 de minute, va fi benefică bebeluşului. 9. Copilul va suge puternic la începutul alăptării, iar spre sfârşit probabil va adormi. După ce s-a săturat, nu trebuie lăsat să mai stea cu sânul în gură pentru că înghite aer şi poate răni mamelonul (apar fisuri). 10. În cazul în care mamelonul este rănit, întrerupeţi alăptarea câteva zile. Folosiţi membrane de protecţie cu silicon ori hrăniţi copilul cu linguriţa, nu cu bibironul, fiindcă există riscul să refuze să mai sugă. În 1-2 zile sântul se reface, iar copilul poate fi pus din nou la sân, este important să-şi păstreze reflexul de supt, şi trei minute de alăptare îi sunt suficiente pentru asta.