Evenimentul Zilei > Actualitate > MISTERUL oraşului de cinci ori mai mare decât New Yorkul în care nu locuieşte nimeni. Bulevardele uriaşe, aeroporturile, restaurantele șii mall-urile sunt totuși, de ani de zile, impecabil întreţinute | GALERIE FOTO
MISTERUL oraşului de cinci ori mai mare decât New Yorkul în care nu locuieşte nimeni. Bulevardele uriaşe, aeroporturile, restaurantele șii mall-urile sunt totuși, de ani de zile, impecabil întreţinute | GALERIE FOTO

MISTERUL oraşului de cinci ori mai mare decât New Yorkul în care nu locuieşte nimeni. Bulevardele uriaşe, aeroporturile, restaurantele șii mall-urile sunt totuși, de ani de zile, impecabil întreţinute | GALERIE FOTO

O metropolă uriaşă, inaugurată în urmă cu zece ani, cu toate facilităţile necesare unui trai civilizat - autostrăzi chiar şi cu 20 de benzi, Wi-Fi de mare viteză, clădiri moderne în culori pastelate, parcuri perfect întreţinute – este aproape pustie. Puţină lume are habar de faptul că Naypyidaw este încă din 2005 capitala Birmaniei/ Myanmar, republică condusă de unul din cele mai represive regimuri militare ale lumii.

The Guardian a reuşit însă recent să obţină aprobare pentru un reportaj la faţa locului iar impresia generală a fost că se află într-un decor post-apocaliptic, atât de apăsător pare pustiul de la faţa locului.

Dimensiunea metropolei birmaneze este impresionantă – 4800 de kilometri pătraţi, practic de şase ori cât New Yorkul – iar decorul este fabulos, fără nicio legătură cu situaţia economică a ţării, una dintre cele mai sărace din Asia.

Totul este îngrijit cu atenţie – straturi proaspete de flori, elaborate sculpturi stradale,  clădiri uriaşe, vile proaspăt vopsite, hoteluri, mall-uri, toate în culori pastelate, bulevarde impresionante, restaurante, grădină zoologică, cel puţin patru terenuri de golf, wi-fi de mare viteză etc.

Singurii absenţi din acest decor fabulos sunt oamenii. Se pare că la Naypyidaw nu trăiesc, pe fiecare kilometru pătrat de teren, mai mult de 130 de persoane. Practic, singurele fiinţe umane pe care ai şansa să le zăreşti pe străzile oraşului sunt lucrătorii de la spaţiile verzi.

Construit de la zero în mijlocul unei orezării și al câmpurilor de trestie de zahăr, Naypyidaw (în traducere "Jilţul regelui") a fost prezentat drept noua capitală a  Myanmar în noiembrie 2005, de regimul militar  de la acea vreme. Se zvoneşte ca lucrările ar fi depăşit 4 miliarde de dolari, într-o țară care alocă doar 0,4% din PIB sectorului medical.  

“Este un oraş construit mai ales pentru membrii guvernului. Nu e nimic interesant pe aici. Majoritatea oamenilor sunt nefericiţi iar cei care muncesc aici o fac pentru că nu găsesc de lucru în alte locuri”, povesteşte un muncitor.

The Guardian mai scrie că singurul avantaj într-o astfel de metropolă este lipsa ambuteiajelor la orele aglomerate la primele ore ale dimineţii.

Fosta capitală, Rangoon, numără o populație de 6 milioane de locuitori. Birmania, stat cunoscut și sub numele de Myanmar, este al doilea ca mărime din Asia de Sud-Est. Se învecinează cu Republica Populară Chineză la nord, Laos la est, Thailanda la sud-est, Bangladesh la vest și India la nord-vest, cu Marea Andaman la sud și Golful Bengal la sud-vest.