Evenimentul Zilei > Monden > Misterul morții unei fetițe înmormântate într-o peșteră din Polonia. Rămășițele dezvăluie secrete neînțelese. FOTO
Misterul morții unei fetițe înmormântate într-o peșteră din Polonia. Rămășițele dezvăluie secrete neînțelese. FOTO

Misterul morții unei fetițe înmormântate într-o peșteră din Polonia. Rămășițele dezvăluie secrete neînțelese. FOTO

O echipă de cercetători din Polonia a dezlegat, parțial, misterul unor rămășițe descoperite într-o peșteră din sudul statului.

O echipă de cercetători încearcă să dezlege misterul unei fetițe îngropate în urmă cu sute de ani de zile, cu un cap de cinteză în cavitatea bucală. Scheletul copilei a fost descoperit de arheologul Waldemar Chmielewski, în sudul Poloniei, în peștera Tunel Wielki, în timpul lucrărilor de teren realizate între anii 1967 și 1968.

Procedeul de înmormântare a copilei nu a fost analizat în detaliu până în prezent. Noile tehnici de datare cu radiocarbon arată că fetița a murit în urmă cu aproximativ 300 de ani. Misterul nu e însă, dezlegat pe deplin.

Descoperire istorică a oamenilor de știință

Europenii au încetat să-și înmormânteze oamenii în peșteri în perioada Evului Mediu, motiv pentru care condițiile în care a fost înhumată fetița ale cărei rămășițe au fost descoperite stârnesc foarte multe curiozități.

„Depunerea trupurilor celor morți în peșteri nu a fost un obicei foarte practicat în Europa. Astfel de înmormântări au fost mai degrabă absente în mai multe perioade istorice ale statelor europene”, evidențiază o grupă de cercetători în cadrul unui studiu publicat pe 29 mai în revista Praehistorische Zeitschrift (Jurnal Preistoric) din Germania.

„Prin urmare, descoperirea unei înhumări post-medievale a unui copil îngropat cu cel puțin un cap de pasăre în gură, în peștera Tunel Wielki, este o descoperire de excepție”, au spus oamenii de știință.

Modalitatea în care a fost înmormântată fetița ridică semne de întrebare printre arheologi. Implementarea capului de pasăre în gura persoanei moarte este un obicei neobișnuit, spun cercetătorii în studiul amintit.

Fetița a fost bolnavă. A murit la 11 ani

În urma analizei scheletului, oamenii de știință de la Universitatea din Varșovia și alți arheologi din Polonia susțin că fetița a murit pe când avea 10-12 ani. Este posibil ca aceasta să fi suferit de o boală metabolică întrucât oasele sale arată semne de evoluție stopată. În afară de capul de pasăre implementat în gura copilului mort, nu au fost descoperite alte bunuri funerare.

În încercarea de a da sens misterului din jurul practicii de înhumare amintite și a identității istorice ale fetiței, echipa de oameni de știință a realizat o serie de teste științifice și de cercetări în arhivele istorice. Testele ADN au dezvăluit că fetița provenea, cel mai probabil, din nordul Poloniei. În același timp, există și posibilitatea ca aceasta să se fi tras de pe teritoriul Finlandei de astăzi sau a Republicii Carelia.

Documentele istorice arată că teritoriul se afla, între anii 1655 și 1657, sub ocupația forțelor armate conduse de Regele Carol al X-lea al Suediei (în perioada 1655 – 1660 a avut loc „Potopul”, invazia suedeză și ocuparea unei bune părți din teritoriul Rzeczpospolitei, Uniunea statală polono-lituaniană – n.r.). Soldații proveneau și din Finlanda și Carelia, potrivit cercetătorilor, iar aceștia călătoreau deseori cu membrii familiilor lor.

„Soldații cu grad inferior erau însoțiți de familiile lor, de soții, copii, amante și uneori și de servitoare”, au notat cercetătorii.

A murit în pădurea în care a fost înmormântată

Documente istorice din secolul al XIX-lea arată că locuitorii Republicii Carelia considerau că persoanele care decedează într-o pădure trebuie să fie înmormântate pe teritoriul respectiv, nu în cimitire. „Din punct de vedere istoric, astfel de credințe își aveau rădăcina în cosmologie; pentru locuitorii de atunci, pădurea nu era diferită de cimitir, făcând referire aici la nivelul de spiritualitate și „capacitatea” sufletului de a se odihni veșnic”, au mai spus oamenii de știință.

În baza acestor considerente, cercetătorii au concluzionat că fetița a trăit în perioada 1655-1657 și a murit în pădurea în care se regăsea și peștera. De asemenea, în apropierea grotei se află și castelul gotic Ojców, despre care se știe că a găzduit familiile multor soldați, pe durata războiului în care s-au luptat Suedia împreună cu aliații săi și Polonia, Rusia și Danemarca.

Motivul pentru care fetița a fost înmormântată cu un cap de pasăre în gură nu a fost explicat încă de oamenii de știință. „În mai multe culturi se considera că sufletul copiilor era reprezentat de păsări de talie mică”, au spus cercetătorii.  „Cu toate acestea, în perioada războiului nu se obișnuia ca în mormintele morților să fie așezate și păsări, cu atât mai puțin în cavitatea bucală a decedatului. Astfel, obiceiul înhumării fetiței împreună cu capul de cinteză rămâne, în continuare, un mister”, au conchis cercetătorii, potrivit livescience.com.