Misterul faimosului ansamblu de la Stonehenge a fost „dezlegat”? Unde au eșuat experții, ar putea reuși un ageamiu

Misterul faimosului ansamblu de la Stonehenge a fost „dezlegat”? Unde au eșuat experții, ar putea reuși un ageamiu

Misterul vechi de 5.000 de ani al ansamblului neolitic de la Stonehenge îi pasionează de sute de ani pe istorici. Nimeni n-a reușit, însă, să găsească o explicație plauzibilă cu privire la modul în care au fost transportate enormele blocuri de piatră.

Acolo unde au eșuat specialiștii, ar putea să reușească un ageamiu, un britanic pasionat de istorie fără prea multă carte. El crede că o „mașină uitată de mult timp” i-a ajutat pe oamenii neolitici.

Descoperire arheologică de senzație

Între timp, oamenii de știință i-au în considerare și alte posbilități. Totul a început când profesorul Mike Parker Pearson, de la University College London (UCL), a anunțat o descoperire fundamentală care ar putea ajuta la explicarea misterului de la Stonehenge.

Vestigiile arheologice descoperite aruncă o nouă perspectivă asupra modului în care au fost înălțate cele patru cercuri concentrice de piatră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipa lui Mike Parker Pearson a găsit vestigiile uneu construcții similare la Waun Mawn, în Țara Galilor, despre care se spune că ar fi fost demontată și folosită ca material de construcție.

Pe această bază, noua teorie afirmă că locuitorii din neolitic au transportat blocurile de piatră de-a lungul mai multor căi navigabile.

Mașinăria lui Steven Tasker

Steven Tasker, ageamiul pasionat de istorie din Țara Galilor, crede că alta e explicația. El a construit chiar o structură despre care spune că ar fost folosită acum mii de ani pentru a transporta blocuri de piatră. Bărbatul, în vârstă de 66 de ani, care își câștigă existența mpntând mochetă. spune că problema a început să-l intereseze în timp ce vizita Egiptul și se gândea cum au fost construite piramidele. Apoi a găsit rezolvarea răsfoind Vechiul Testament. A găsit acolo o viziune a profetului Ezechiel care l-a pus pe gânduri și a început să recreeze mașinăria antică. „S-ar putea să arate ciudat, dar eu am ridicat o treime de tonă cu ea și teoretic ar putea muta orice greutate”.

"Știința din spatele acestei mașini este aceeași cu cea pe care o înglobează pantofii de clovn. Atâta timp îi are în picioare, chiar dacă se apleacă foarte mult, nu se va răsturna. " De remarcat este că ideea galezului a stârnit interesul unor specialiști. Curatorul secțiunii dedicate Egiptului de la Muzeul Manchester a fost impresionat de munca lui Tasker și l-a invitat să facă turnee alături de el și să vorbească despre teoria sa, scrie Daily Express.