Misterul celor 609.962 de alegători apăruți brusc în statisticile Autorității Electorale

Instituțiile statului anunțau cu surle și trâmbițe că alegerile de duminică, 11 decembrie, nu pot fi fraudate, deși mulți politicieni își puneau semne de întrebare. Mai mult, Autoritatea Electorală Permanentă a intrat sub un con de umbră după ce directoarea instituției, Ana Maria Pătru a fost arestată la cererea procurorilor anticorupție. Dar asta nu e tot. La sfârșitul lunii noiembrie a apărut o informație cel puțin ciudată. Astfel, AEP anunța că pe liste au mai fost trecute 609.962 persoane în plus, peste cei peste 18,9 milioane cu drept de vot, adică cei care au peste 18 ani.

Conform AEP cei 609.962 sunt cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Concret, dacă cifrele sunt reale, însemnă că populația României cu drept de vot este de peste 19, 5 milioane de alegatori, cu mult mai mult decât în 1989, pe vremea lui Nicolaee Ceaușescu, când, conform statisiticilor, întreaga populație a României era de 22 de milioane de persoane. Întrebările se pun pe bandă rulată, întrucât Eurostat, menționa în ianuarie 2015 că TOATĂ populația României este de aproximativ 19 milioane de locuitori. Pe de altă parte, șeful STS, Marcel Opriș este cercetat penal de procurorii Parchetului Militar pentru abuz în serviciu, în dosarul privind  alegerile prezidențiale din 2009. Site-ul INS nefuncțional

La sfârșitul lunii noienbrie, în spațiul public apărea informația că AEP a adaugat din calculator pe listele de vortanți încă 650.000 de alegători. Jurnaliștii EVZ au făcut mai multe demersuri pentru a afla de la autorități de unde a apărut acestă cifră. Astfel, am încercat să aflăm de pe sit-ul INS care sunt datele ultimului recensământ, dar site-ul nu este funcțional la această secțiune. Jurnaliștii EVZ au trimis o adresă ofcială INS-ului  întrebând despre cifra apărută ca din senin. Răspunsul a fost clar: ”Întrebați la AEP:” au răspuns cei de la INS.

Românii de peste tot

AEP ne-a răspuns, în 29 noiembrie, că nu este vorba despre 650 de mii de alegători, ci de 609.962 cetățeni români aflați pe glob care au domiciliul sau reședințele în alte țări. Mai mult pentru a ne elucida ne-au trimis o adresă de site unde ne putem edifica aspura acestui aspect. Consultând datele din site-ul pus la dispoziție de AEP, EVZ a desoperit că în Bolivia, Bahamas, Muntenegru, Tanzania sau Columbia sunt mai mulți cetățeni decât în alte state ale Europei. (FOTO AEP ALEGATORI) . Ceea ce e foarte interesant este că mulți au chiar vârste peste 100 de ani.

Marcel Opriș cercetat penal în dosarul cu nume de cod ”Taurul” Jurnalistul Ovidiu Ohanesian scria pe blogul său, la începutul anului, că senatorul Valer Marian a sesizat, în martie 2010, procurorii cu privire la mai multe nereguli privind softul folosit de STS și indica că generalul  Marcel Opriș ar fi falsificat anumite date. Dosarul privind acuzațiile aduse șefului STS s-a plimbat de atunci între DNA și Parchetul General. După mai bine de șase ani, procuorii militari de la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, au decis să înceapă urmărirea penală în dosarul numărul 77/P/2015, cu nume de cod ”Taurul”, pentru abuz în serviciu.

Povestea unui dosar plimbat

Ovidiu Ohanesian nota despre  Valer Marian, că ”în ședința Senatului din 22.03.2010 senatorul de Satu Mare, Valer Marian, a adresat șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), generalul Marcel Opriș, o interpelare având ca obiect implicarea nelegală a STS la alegeri. Șeful STS nu a răspuns niciodată la această interpelare. După un an și jumătate, în care a stat în nelucrare, dosarul a fost declinat Secției de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari din DNA, unde a fost înregistrat sub nr. 20/P/2014, în care a fost începută urmărirea penală cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu respectiv complicitate la abuz în serviciu, în condițiile în care funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul a mai zăcut un an și jumătate la DNA, fiind emisă o soluție în cauză, respectiv o ordonanță de clasare și declinarea competenței, de abia în data de 23.07 2015, după peste trei ani de la înregistrarea sesizării parlamentarului. (...)

În cursul lunii ianuarie 2016 procurorii militari de la această unitate de parchet au demarat cercetări referitor la șeful STS, generalul Marcel Opriș, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conflict de interese și al implicării STS în alegerile prezidențiale din 2009”, notează Ovidiu Ohanesian.