În urmă cu 25 de ani, din Muzeul de Artă Islamică din Ierusalim dispăreau în mod misterios peste o sută de exponate dintr-o colecţie de ceasuri de mare valoare, printre care şi un ceas special conceput pentru fosta regină franceză Maria Antoaneta.
Referitor la valoarea colecţiei, cred că este suficient să precizăm că numai ceasul reginei avea o valoarea estimată de 30 de milioane de dolari.
În urmă cu câteva zile, poliţiştii israelieni au aflat numele vinovatului: Naaman Diller. Acesta era un celebru hoţ israelian care a emigrat în Europa şi, de aici, în Statele Unite. Diller a murit în 2004.
În 2006, investigatorii cazului au fost anunţaţi că acelaşi muzeu a cumpărat, pentru o sumă de 40.000 de dolari, 40 de piese din colecţia furată de la o femeie din Statele Unite. Printre piesele recuperate s-a numărat şi ceasul Mariei Antoaneta, numit de specialişti "Mona Lisa lumii ceasurilor"
S-a descoperit că femeia era fosta soţie a lui Diller, iar celebrul hoţ îi mărturisese acesteia jaful când se afla pe patul de moarte. "Hoţ legendar, foarte inteligent"
Aceasta a mărturisit poliţiei că, la 15 aprilie 1983, Diller a folosit o rangă pentru a-şi face loc printre gratiile de metal ale unei ferestre din spatele muzeului. Apoi, fiind "mascat" din exterior de un camion parcat, acesta a pătruns în clădire cu ajutorul unei scări. Diller urmărise momentul potrivit pentru a acţiona, în acea noapte alarma muzeului fiind stricată.
"El (n.r. Diller) a fost un hoţ legendar. Era foarte inteligent şi avea un stil unic de a acţiona. Suntem foarte dezamăgiţi că nu am avut şansa să stăm de vorbă şi să îl investigăm", a spus unul dintre investigatori, Oded Yaniv, citat de The Guardian.
Maria Antoaneta s-a născut arhiducesă a Austriei, devenind regină a Franţei după căsătoria cu Ludovic al XVI-lea. În 1793, în timpul revoluţiei franceze, Maria Antoaneta a fost executată prin ghilotinare, sub acuzaţiile de înaltă trădare şi incest.