Evenimentul Zilei > Actualitate > Misteriosul fenomen al “vaselor fantomă” din apele Japoniei. Navele transportă cadavre fără cap sau în stare avansată de putrefacţie. Nimeni nu ştie de unde vin şi de ce au naufragiat GALERIE FOTO
Misteriosul fenomen al “vaselor fantomă” din apele Japoniei. Navele transportă cadavre fără cap sau în stare avansată de putrefacţie. Nimeni nu ştie de unde vin şi de ce au naufragiat GALERIE FOTO

Misteriosul fenomen al “vaselor fantomă” din apele Japoniei. Navele transportă cadavre fără cap sau în stare avansată de putrefacţie. Nimeni nu ştie de unde vin şi de ce au naufragiat GALERIE FOTO

Alte patru cadavre au fost descoperite recent în interiorul unui vas naufragiat în nordul Japoniei. Acesta este ultimul dintr-o serie aparent interminabilă de "vase-fantomă" care au eşuat pe coasta Japoniei în ultimele luni.

Presa a relatat repetat în ultima vreme despre vasele eşuate în ultimele luni, dar fenomenul se produce cu regularitate încă din 2013. De atunci, potrivit unor statistici mai mult sau mai puţin oficiale, peste 175 de “vase fantomă” au ajuns pe ţărmul Japoniei. Numărul exact al cadavrelor descoperite la bordul acestora nu a fost însă precizat.  Straniu este numărul mare de bărci – 12 – găsite într-o perioadă relativ scurtă, respectiv ultimele cinci săptămâni.

Ultimul dintre vasele eşuate este, de fapt, o barcă din lemn, cu o lungime de 12,5 metri. Ambarcaţiunea a fost descoperită, duminică, la zece kilometri distanţă de portul Ushitaki, regiunea japoneză Aomori, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţilor locale pentru CNN.

Deşi nu există nicio modalitate de a identifica vasul de pescuit, acesta este similar celor 12 descoperite în zonă în ultimele luni, având la bord cadavre descompuse. Potrivit Pazei de Coastă din Japonia, două dintre cadavre nu aveau cap, iar într-o barcă au fost găsite şase schelete umane.

Autorităţile japoneze încearcă să afle de unde provin aceste nave şi ce s-a întâmplat cu ele.

Cea mai plauzibilă ipoteză este că aceste vase provin din Coreea de Nord. Un indiciu n acest sens ar fi că pe una dintre bărcile descoperite săptămâna trecută erau scrise cuvintele „Armata Poporului Coreean” cu litere din alfabetul corean (Hangul).

"Este posibil ca navele să provină din Peninsula Coreeană, de vreme am găsit literele Hangul, dar nu am putut să identificăm naţionalitatea vaselor. Cred că navele au fost implicate într-un accident din cauza vremii, dar nu putem confirma, deoarece starea în care erau cadavrele era foarte proastă”, a declarat purtatorul de cuvânt al Pazei de Coastă.

Presa din Japonia susţine că victimele ar putea fi fie pescari nord-coreeni, fie dezertori ai regimului comunist.

"Ceea ce ştim este că pentru locuitorii din Coreea de Nord, viaţa este extrem de grea, astfel că mulţi ar putea încerca să-şi facă o viaţă mai bună în altă parte", a declarat John Nilsson-Wright, coordonatorului unui program pentru Asia în cadrul institutului Chatham House. De asemenea, se speculează că liderul nord-coreean Kim Jong-un a cerut creşterea producţiei de peşte într-un timp foarte scurt, astfel că tot mai multe vase de pescuit au ieşit pe mare.

Pe 25 noiembrie, agenţia de stat nord-coreeană KCNA a anunţat că liderul Kim Jong-un a efectuat o vizită la un centru de pescuit.

"Este spectaculos să vezi rezervoare pline de peşti. Sunt mulţumit că centrul a prins mii de tone de peşti în câteva zile”, ar fi declarat Kim Jong-un.