Evenimentul Zilei > EVZ Special > Dedesubturile unei operațiuni anti-tero spectaculoase. Izmenele i-au fost fatale lui Al-Baghdadi
Dedesubturile unei operațiuni anti-tero spectaculoase. Izmenele i-au fost fatale lui Al-Baghdadi

Dedesubturile unei operațiuni anti-tero spectaculoase. Izmenele i-au fost fatale lui Al-Baghdadi

Lichidarea șefului ISIS a fost rezultatul mai multor luni de colaborare informațională asiduă între americani, kurzi, turci și irakieni. Fiecare parte vrea să-și tragă acum spuza pe turta sa.

La sfârșitul lui 2017, generalul maior irakian Atheer Al-Maksousi, înființa un grup special al cărui obiectiv era capturarea membrilor cercului restrâns al conducerii ISIS. Grupul a trecut direct sub comanda directă a serviciilor secrete irakiene.

Două dintre țintele grupului și-au detonat vestele explozive pentru a nu fi capturați de vii, spune Husham Al-Hashemi, un expert irakian în terorism, citat de Asia Times. O a treia țintă, însă, Mohammed Ali Sajjad Al-Zoubai, cumnatul liderului ISIS, a fost capturat în februarie. Acesta a condus o unitate de recunoaștere într-o zonă izolată de la frontiera siriano-irakiană, aproape de localitatea Al-Qaim, unul dintre ultimele puncte de rezistență pierdute de ISIS în 2017.

Acolo, Al-Zoubai le-a indicat unde să sape: s-au descoperit două cutii în care se aflau o armă, medicamente, cărți religioase și o geantă ce conținea coordonate și hărți scrise de mână. Coordonatele erau cele ale satului Barisha din provincia Idlib (nord-vestul Siriei), unde liderul ISIS, Abu Bakr Al-Baghdadi se stabilise în septembrie.

Cumnatul a confirmat că Al-Baghdadi fugise împreună cu familia din vechea sa ascunzătoare de lângă Palmyra, în nord, în Turcia, apoi în provincia Idlib, zonă dominată de militanți având legături cu Al-Qaida.

Serviciile de informații irakiene și kurde – prin intermediul Forțelor Democratice Siriene și al rețelei informative kurde din Erbil, coordonate de CIA – au reușit să se infiltreze în rețelele de contrabandiști jihadiști pentru a confirma locul unde se afla Al-Baghdadi.

„Traficanții proveneau din Hurras Al-Deen (un grup având legături cu Al-Qaida, nu cu ISIS). Și turcii au jucat un rol important, dat fiind că unele neveste și unii copii ai lui Al-Baghdadi au rămas în Turcia”, spune Al-Hashemi. „Aceștia i-au ajutat pe irakieni să restrângă zona ascunzătorii la muntele Jebel Al-Druz din Idlib, după care turcii au putut afla exact și satul.”

Acest lucru s-a întâmplat cu două săptămâni în urmă, pe fondul retragerii trupelor SUA din nord-estul Siriei, dar CIA a fost în măsură să confirme că liderul ISIS se afla într-adevăr acolo doar cu opt zile înaintea raidului.

Kurzii se laudă cu subtilizarea indispensabililor

Kurzii sirieni afirmă că au reușit să infiltreze un spion în cercul de apropiați al lui Al-Baghdadi. Acesta a furat o pereche de indispensabili ai liderului ISIS pentru ca prin testul ADN să se dovedească identitatea acestuia.

Forțele Democratice Siriene (FDS) susțin că au jucat un rol cheie în descoperirea ascunzătorii lui Al-Baghdadi din Indlib, de unde se pare că plănuia să fugă înapoi în Turcia.

„Din 15 mai, am colaborat cu CIA pentru a-l depista pe Al-Baghdadi și apoi pentru a-l monitoriza îndeaproape”, a scris pe Twitter Polat Can, un important oficial al FDS. „Una dintre sursele noastre a putut ajunge în casa unde se ascundea Al-Baghdadi. Al-Baghdadi și-a schimbat foarte des ascunzătorile. El era pe punctul de a se muta într-un loc nou, la Jerablus” (pe frontiera cu Turcia – n.r.).

Și Polat Can a adăugat: „Sursa noastră, care a reușit să ajungă la Al-Baghdadi, a adus indispensabilii lui Al-Baghdadi pentru efectuarea unui test ADN și a fi siguri (100%) că persoana respectivă este într-adevăr Al-Baghdadi”.

Oficialul FDS nu a uitat să îi aplice un bobârnac lui Donald Trump, care a retras din Siria grosul trupelor americane, lăsându-i pe kurzi la mâna turcilor: „Acum mai bine de o lună, s-a luat decizia de a-l elimina pe Al-Baghdadi. Totuși, retragerea SUA și invazia Turciei ne-au determinat să ne întrerupem operațiunile speciale, în special urmărirea lui Al-Baghdadi. Invazia turcă a întârziat operațiunea.”

Polat Can a continuat: „Sursa noastră de informații a fost implicată în trimiterea coordonatelor, în dirijarea desantului și a participat la operațiune, contribuind la reușita ei până în ultimul minut”.

În mai multe interviuri din presa americană, și comandantul FDS, generalul Mazloum Kobani, s-a referit la spionul kurd din anturajul lui Al-Baghdadi. El a afirmat pentru NBC că agentul FDS se afla la ascunzătoarea liderului ISIS când a avut loc asaltul. El ar fi fost unul dintre consilierii pe probleme de securitate ai lui Al-Baghdadi, iar trădarea sa ar fi fost motivată de dorința de răzbunare.

Întrebat despre rolul FDS în operațiunea efectuată duminică dimineața în provincia Idlib, generalul Mark Milley, șeful statelor majore reunite ale armatei americane, a dat un răspuns foarte atent formulat, spunând că „nu voi comenta despre ceea ce s-ar fi putut întâmpla sau nu cu FDS”. Însă el a subliniat că operațiunea aeriană și soldații care au pătruns în fortăreața lui Al-Baghdadi erau exclusiv membri ai forțelor speciale americane.

La rândul său, anunțând pe 27 octombrie eliminarea liderului ISIS, Donald Trump a afirmat că, deși au furnizat informații „folositoare”, kurzii „nu au avut un rol militar” în operațiune.

Testul ADN a fost făcut pe loc

Mai mulți aliați ai SUA și alte puteri prezente în regiune au fost informate în avans de Washington despre raid, inclusiv Turcia, Irak, forțele kurde din nord-estul Siriei și Rusia, care controlează spațiul aerian de deasupra Idlib.

Forțele speciale au fost întâmpinate de un foc de baraj de la sol. La aterizare, comandoul i-a cerut lui Al-Baghdadi, care fugise într-un tunel, să iasă afară și să se predea.

Cu ajutorul explozibililor, americanii au dat găuri în ziduri, pentru a evita ușile care puteau fi conectate la bombe. Nemaiavând unde să se retragă, Al-Baghdadi s-a detonat în tunel împreună cu trei copii.

Trump a declarat că rezultatele testelor „au dat o identificare sigură, imediată și total pozitivă” că era vorba de șeful ISIS. Testele au fost efectuate pe loc de experții care însoțeau trupele speciale. Ei au folosit tehnlogia de recunoaștere facială și un cititor de ADN mai mic, care poate fi folosit la bordul elicopterelor, a dezvălui Daily Beast. În acest scop, experții au dus în elicoptere „bucăți substanțiale” ale corpului.

Generalul Milley a declarat că rămășițele lui Al-Baghdadi „au fost înmormântate și manipulate în mod adecvat”. Un oficial anonim a declarat pentru Reuters că liderul ISIS a avut parte de ritualul islamic corespunzător și „înmormântat în mare”. Explicația a fost că s-a dorit evitarea unor atacuri teroriste pentru recuperarea trupului lui Al-Baghdadi sau ca mormântul acestuia să devină loc de pelerinaj pentru adepți.

O procedură similară a fost folosită și în 2011, în cazul lui Ossama bin Laden.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: