Editura Evenimentul si Capital

BIOGRAFIA SECRETĂ A ȘEFULUI OPERATIV AL SRI. Cum a ajuns Florian Coldea cel mai tânăr general de informații și cum a rezistat 12 ani în fruntea SRI. Rolul lui Traian Băsescu

Florian Coldea
Autor: | | 102 Comentarii | 98841 Vizualizari

Florian Coldea a intrat în SRI în 1996. Din a doua încercare, căci primul examen de licență l-a picat. Născut în 1971, în comuna Târnova din județul Arad, Florian Coldea a ajuns nu numai prim-adjunct al directorului SRI, dar și cetățean de onoare al comunei. Nici nu știu ce l-a bucurat mai tare. Acesta fiind unul din multele mistere care i-au marcat biografia. Noi ne vom ocupa de începuturile carierei acestuia, de modul în care a ajuns să fie considerat cel mai puternic om din România.

Una din necunoscute este modul în care a ajuns favoritul președintelui Băsescu. Nu avea profilul unui ofițer de informații care să uimească prin capacitatea combinativă. După cum spuneam, a luat examenul de licență la Facultatea de Psihosociologie a Academiei Naționale de Informații, după ce l-a picat pentru prima dată în 1995. Nu a fost singurul eșec în materie de învățământ superior.

După absolvirea Liceului Industrial nr. 11 din Arad, la seral, prima sa tentativă de a obține o diplomă universitară a făcut-o la Institutul Politehnic din Timișoara. A rămas repetent încă din primul an de facultate și, din acest moment, a beneficiat de protecția și ajutorul unei rude a mamei sale, generalul Dan Gheorghe, un ofițer de carieră în domeniul informațiilor. Acesta, încă de pe vremea generalului Iulian Vlad, lucra în cadrul Securității. Revoluția din Decembrie 1989 l-a găsit pe Dan Gheorghe în cadrul USLA, într-o funcție de comandă.

Un personaj extrem de important în cariera lui Florian Coldea, asupra căruia voi reveni.

Ca să înțelegeți mai bine cine era protectorul lui Florian Coldea, omul care i-a orientat întreaga carieră și care a vegheat asupra sa, vă redau biografia pe care am publicat-o în Evenimentul Zilei la decesul acestuia, în noiembrie 2011:

Dan Gheorghe a absolvit Şcoala de ofiţeri a Ministerului de Interne în 1969, fiind imediat încadrat în Securitate, în UM 0800 Bucureşti. A fost ofiţer la Securitatea Municipiului Bucureşti, unde a răspuns de Întreprinderea de Transport Internaţional, apoi de sectorul "studenţi", în special din zona Conservatorului Ciprian Porumbescu. În 1988, a fost mutat în cadrul structurii informative a Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA), cu gradul de maior.

În martie 1990, a fost numit comandant al Brigăzii Antiteroriste din SRI, fiind avansat la gradul de colonel. În 1992, a trecut la SIE, fiind avansat la gradul de general de brigadă de Ion Iliescu. În toamna lui 1993, Dan Gheorghe a fost numit şeful UM 0215, serviciul secret al Ministerului de Interne, funcţie pe care a deţinut-o până în martie 1997.

Trecut în rezervă după 1997, Dan Gheorghe a fost reactivat în SRI în martie 2001. La sfârşitul anului 2001, Dan Gheorghe a fost numit în fruntea Departamentului de Securitate al Aeroportului Otopeni. În 2003, a fost promovat director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justiţiei - Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). A fost înlăturat din funcţie în martie 2005, devenind imediat directorul general al SC NIRO '95 IMPEX SA.

Din 2001, pentru o scurta perioadă de timp, a fost consilierul directorului SRI Radu Timofte, decedat și el anul trecut. Apoi generalul Dan Gheorghe a fost numit director adjunct pentru securitate al Aeroportului Henri Coanda (Otopeni). În 2003, a fost promovat director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justiţiei – Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). A fost înlăturat din funcţie în martie 2005. (Horia Tabacu)

Revenind la generalul SRI Florian Coldea, deocamdată vorbim despre faptul că, în 1995, după picarea examenului de licență de la Academia Națională de Informații, a fost trimis în rândul subofițerilor. A reușit să ia examenul a doua oară, în 1996, devenind ofițer de informații.

După cum spuneam din 1996 până în 2005, când avea gradul de maior SRI, a fost sub aripa protectoare a unchiului său, Dan Gheorghe. Legăturile generalui Dan Gheorghe cu comandatul Brigăzii Antitero, gen. Ion Ștefănuț erau extrem de solide încă dinainte de 1989 și i-au asigurat lui Coldea funcții în cadrul Brigăzii Antitero.

Nu trebuie să ne mire faptul că Florian Coldea a fost încadrat la Brigada Antitero din cadrul SRI. Fostul comandant al Brigăzii, gen. Dan Gheorghe, ruda sa, este cel care a intervenit pentru mutarea sa în aceea zonă.

Nu pot da mai multe detalii despre această promovare, întrucât face parte dintr-un șir de întâmplări la care am asistat în calitate de consultant al fostului prim-ministru Adrian Năstase, nu ca ziarist.

Dar pot spune că intervenția generalului Dan Gheorghe în cariera lui Florian Coldea este certă!

Ascensiunea ex-prim-adjunctului SRI a fost determinată de participarea sa în cadrul operațiunii de recuperare a ziariștilor răpiți în Irak. Deși nu a fost printre cei trimiși în teren din prima clipă, Traian Băsescu, președinte al României, l-a remarcat în ședințele celulei de criză care se reunea la Cotroceni. La acel moment, Florian Coldea avea o funcție de conducere în cadrul Brigăzii Antiteroriste, fiind adjunct al comandantului Brigăzii Antitero, gen. Ion Ștefănuț. Traian Băsescu l-a remarcat în special datorită faptului că în cadrul celulei de criză maiorul SRI Florian Coldea vorbea mai mult decât comandantul său. Atitudinea ofensivă l-a scos în evidență, ea avea să-l ducă la eșec. Coldea a ajuns în Irak, unde a colaborat cu fostul ofițer SRI Daniel Dragomir și cu generalul SIE Isac, care se aflau la fața locului de la începutul crizei ostaticilor. A fost implicat în plata răscumpărării și în operațiunile de debriefing ale jurnaliștilor răpiți. Așa s-a remarcat în fața Președintelui.

Rezolvarea crizei ziariștilor răpiți i-a adus și prima promovare în ochii lui Traian Băsescu, care a văzut în el un posibil înlocuitor pentru generalii din era lui Ion Iliescu. Atunci când a putut, Președintele l-a făcut pe Florian Coldea DIRECT prim-adjunct al directorului SRI, o perioadă scurtă fiind chiar (interimar) director al Serviciului.

O avansare incredibilă! Numai că era o problemă.

Un ofițer SRI care, până la acel moment, avea gradul de maior urma să conducă generali cu trei stele, ceea ce era greu de digerat de aparatul ofițeresc. Așa că Traian Băsescu s-a implicat direct în cariera acestuia. Astfel, în 27 iulie 2005, a fost avansat la gradul de locotenent-colonel și numit prim-adjunct al directorului SRI, la 1 august 2005. La 34 de ani, Coldea avea un grad important în concepția militarilor, iar funcția era cea mai înaltă la care putea aspira un ofițer SRI.

În 2007, președintele României a profitat de fuga lui Omar Hayssam din România și a cerut demisia tuturor șefilor structurilor informative.

Tiriac, decizie CLARA. Si-a anuntat apropiatii ACUM. EXCLUSIV

Pagina 1 din 2


Tag-uri: Coldea, Florian Coldea, Traian Bă, Traian Băs, Traian Băse, Traian Băses, Traian Băsesc, Traian Băsesci, Traian Băsescu, Liceului Industrial, Academii Naționale, Academiei Na, Academiei Naț, Academiei Nați, Academiei Națio, Academiei Națion, Academiei Naționa, Academiei Național, Academiei Naționale, Florian Co, Florian Col, Florian Cold, Florian Colde, Dan Gh, Dan Ghe, Dan Gheo, Dan Gheor, Dan Gheorg, Dan Gheorgh, Dan Gheorghe, Brigazii Antiteroriste, Directiei Generale, Radu Timofte, Aeroportului Henri, Ministerului Justi, Serviciul Independent, Securitatea Municipiului, Transport Interna, Conservatorului Ciprian, Luptă Antiteroristă, Brigăzii Antiteroriste, Ion Iliescu, Aeroportului Otopeni, Dan Ga, Dan Gha, Dan Ghea, Dan Gheoa, Dan Gheora, Dan Gheorga, Dan Gheorgha, Dan Gheorghea, Gheorghe Dan, Sinta MareStirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI