Misterele ştiinţei. Va fi posibil transplantul de cap. Detalii ireale despre cea mai dificilă operaţie din toate timpurile

Misterele ştiinţei. Va fi posibil transplantul de cap. Detalii ireale despre cea mai dificilă operaţie din toate timpurile

Chirurgul italian Sergio Canavero că transpalntul de cap se pate efectua, căci toate tehnicile necesare pentru realizarea acestei intervenţii deja există, iar acest lucru va fi posibil în doi ani.

Medicul a declarat că acestă operaţie ar putea salva vieţile multor persoane care se confruntă cu boli incurabile cum ar fi cancerul, paralizii sau leziuni ale măduvei spinării.

Doctorul italian Canavero susţine că din punct de vedere tehnic operaţia este posibilă. Primul experiment de acest gen a fost realizat în urmă cu 40 de ani, iar în China a fost  realizată recent o operaţie de acest gen la un şoarece. Ramâne de văzut dacă acest lucru va funcţiona şi la oameni.

Chirurgul italian Sergio Canavero încearcă să obţină sprijin pentru realizarea primului transplant de cap la om în anul 2017, iar prima listă de pacienţi a fost deja întocmită.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul unei astfel de intervenţii, corpul ar urma să provină de la o persoană aflată în moarte cerebrală; această persoană ar urma să fie considerată „donatorul”.

Capetele primitorului şi al donatorului ar urma să fie desprinse de trunchi – printr-o tăietură foarte precisă, cu un dispozitiv de tăiere foarte ascuţit -, după care capul primitorului ar urma să fie ataşat de corpul donatorului cu ajutorul unui adeziv numit polietilenglicol, care va „lipi” între ele cele două capete secţionate ale măduvei spinării. Ar urma o migăloasă muncă de ataşare a muşchilor şi a vaselor de sânge, după care pacientul ar fi pus în stare de comă (indusă medical) pentru a-l împiedica să se mişte, pentru un interval de 4 săptămâni, timp în care s-ar vindeca plăgile operatorii şi s-ar „suda” unul de altul capul şi corpul, scrie Descoperă.ro.

În plus, pentru a stimula funcţionarea măduvei spinării şi formarea conexiunilor dintre cap şi noul corp, pacientului i-ar fi administrate şocuri electrice slabe. 

După ieşirea din comă, ar fi necesare atât un tratament îndelungat cu medicamente imunosupresoare, pentru a preveni fenomenul de respingere a transplantului, cât şi sprijin psihologic susţinut.