Mănăstirea Moisei, cel mai vechi lăcaş din cult din Maramureş, adună anual zeci de mii de pelerini din zonă. De asemenea, cei care se duc acolo, povestec mai departe legenda mănăstirii.

Este deja o tradiţie pentru locuitorii zonei să se adune „acasă” de Sfântă Marie Mare şi să să întâlnească la Moisei, scrie Antena3.

Localnicii spun că bisericuța ar fi fostr construită de doi soți bogați, care credeau că fiul lor a murit.

Aceştia au auzit într-o zi de muncă, tocmai din străfundurile pământului, sunetul unui clopot. Locul este sfânt, şi-au spus cei doi. Şi e tocmai bun pentru o mănăstire în memoria copilului. Aceasta este povestea mănăstirii maramureşene Moisei, un aşezământ religios cu o istorie de peste 400 de ani.

Aşezată la poalele Pietrosului şi străjuită de dealuri, Mănăstirea Moisei se află într-un loc de o frumuseţe rară. Liniştea care cuprinde lăcaşul de cult cere o poveste, pe care călugării mănăstirii o spun tuturor celor care le trec pragul.

Totul a început în 1599, când călugărul Iosif, al cărui nume este scris și astăzi pe un perete, a ridicat o biserică de lemn.

Pământul fusese dăruit călugărilor de pe Muntele Măgura de o familie înstărită din Moisei. Grigor, fiul familiei, trimis în Bucovina în căutarea unei neveste, murise, credeau părinţii, pe drum.

„Într-o zi de vară, când lucrau la lucrul câmpului, mai cu seamă la adunatului fânului, s-au odihnit împreună cu slujitorii, cu slugile lor, la umbra unui brad şi în momentul când se odihneau au auzit din pământ un sunet de clopot”,a povestit arhimandritul Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei.

Citește și: