Misiunea sparanghelul. Condiții grele pentru sezonierii români din Germania. Regulile anunțate de fermieri

Misiunea sparanghelul. Condiții grele pentru sezonierii români din Germania. Regulile anunțate de fermieri Grevă în domeniul securității aeroportuare din Germania. Angajații vor salarii mai mari. Sursa foto Arhiva EVZ

Pandemia îngreunează munca românilor, astfel că și în acest al doilea an de criză condițiile de muncă la sparanghel sunt extrem de dificile.

În 2020, scutirea de taxe a fost garantată pentru o durată de 115 zile pe an, tocmai pentru ca sezonierii să nu fie nevoiţi să-şi schimbe prea des locul de muncă. Mulţi fermieri solicită şi în 2021 o astfel de reglementare. Totuşi Ministerul Muncii, deţinut de social-democraţi, a respins ideea, invocând nevoia de protecţie socială pentru lucrători.

Și în 2021, pe români îi așteaptă o muncă în condiţii precare

Sindicatele din domeniul construcţiilor, agriculturii sau mediului solicit ca sezonierii să beneficieze de protecţie socială chiar din prima zi de muncă. Majoritatea celor în jur de 350.000 de sezonieri angajaţi în agricultură în Germania lucrează în condiţii precare. Mai ales sezonierii est-europeni au parte,dereori, de condiţii inumane de lucru şi de trai, la salarii mici, pentru un program chiar și de 13 ore de muncă zilnic.

La ferma de sparanghel Hensgens, o zi de muncă durează 8 -9 ore şi sezonierii primesc salariul minim, stabilit prin lege, de 9,50 euro pe oră, plus un bonus, în funcţie de cantitatea recoltată. Din salariu, lucrătorii trebuie să achite 200 de euro pentru transport, dus-întors, şi 9 euro pe zi pentru cazare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În funcţie de munca prestată, lucrătorii noştri pot câştiga până la 2500 de euro pe lună. Mulţi cred că oricine poate culege căpşuni, dar nu e aşa. Noi avem nevoie de lucrători cu experienţă şi îi şi tratăm corespunzător pentru că vrem să îi şi păstrăm”, mai spune fermierul.

Sursa: G4media