Mișcarea BLM a divizat sportul mondial în ultimul an. Combaterea rasismului, de la vulcanicul Muhammad Ali la legendarul Michael Jordan

Mișcarea BLM a divizat sportul mondial în ultimul an. Combaterea rasismului, de la vulcanicul Muhammad Ali la legendarul Michael Jordan

Sportul mondial, afectat de mai bine de un an de pandemia de coronavirus, a fost măcinat și de discuții legate de mișcarea BLM, pe care mulți protagoniști au refuzat să o adopte.

Mișcarea Black Lives Matter (BLM), care a luat amploare la nivel mondial, după uciderea americanului George Floyd, a stârnit multe controverse în ultimul an. Era inevitabil ca aceste discuții contradictorii să ocolească sportul. Un vast domeniu, cu mare vizibilitate, folosit ca platformă pentru promovarea acestei mișcări ce are ca scop lupta împotriva rasismului îndreptat către persoanele de culoare.

Ionuț Nedelcearu și Nicolae Stanciu nu au îngenuncheat la meciul Anglia - România

Românii au comentat pasional, de curând, subiectul, după ce la meciul amical pe care „tricolorii” l-au jucat împotriva Angliei (scor 0-1), în deplasare, Ionuț Nedelcearu și Nicolae Stanciu au refuzat să îngenuncheze. Nu au fost primii sportivi care au ales să nu ia parte la această practică care precede debutul unui eveniment.

La meciul amical jucat în luna martie, de Anglia, contra Poloniei, „leșii” nu au îngenuncheat. La fel s-a întâmplat și la confruntarea dintre Țara Galilor și Cehia, acolo unde slavii au rămas în picioare. Dar, și ei, și polonezii au purtat banderole pe care era inscripționat cuvântul „respect”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ungaria nu va adera la mișcarea BLM în timpul Campionatului European

Cu câteva zile înaintea Campionatului European de Fotbal, care a debutat vineri, cu partida dintre Italia și Turcia, reprezentanții Federației Ungare de Fotbal au anunțat că jucătorii nu vor sta în genunchi înainte partidelor pe care le vor juca la turneul final. Oficialii de la Budapesta vorbesc despre faptul că FIFA și UEFA nu sunt de acord cu implicarea politicului în sport. Și atrag atenția că cele două organisme au deja campanii menite să combată rasismul.

„Regulamentele UEFA şi FIFA nu autorizează politica pe terenuri şi stadioane, lucru pe care Federația Maghiară nu doar îl acceptă, ci îl şi susţine. Atragem totuși atenția că una dintre valorile sportului este reprezentată de eliminarea tuturor formelor de ură”, au spus reprezentanții federației.

Mișcarea s-a desfășurat fără probleme în Statele Unite ale Americii, acolo unde sportivii îngenunchează înaintea partidelor de fotbal american, baschet sau baseball.

Mari discuții au fost și în Formula 1

Controverse au fost și în Formula 1, un alt sport cu mare audiență la nivel mondial. Anul trecut, 14 dintre cei 20 de piloți, inclusiv britanicul Lewis Hamilton, care poartă un tricou Black Lives Matter, au îngenuncheat. Olandezul Max Verstappen (Red Bull), monegascul Charles Leclerc (Ferrari), spaniolul Carlos Sainz Jr, rusul Daniil Kvyat (AlphaTauri), italianul Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) şi finlandezul Kimi Raikkonen (Alfa Romeo) au rămas în picioare.

Bernie Ecclestone, fost șef în Formula 1, consideră că adoptarea acestei mișcări, în „Marele Circ”, este inutilă. Pentru că aici nu există rasism. Britanicul a spus că Lewis Hamilton este folosit.

„I-am spus tatălui său:„Lewis trebuie să fie atent”! Pentru că este folosit de oamenii care aparent susțin această problemă a rasismului și iau mulți bani din ea. Și nimeni nu știe unde se va ajunge. Dacă aș fi fost încă la conducerea Formulei 1 nimeni nu ar fi purtat tricouri anti-rasiste pe podium. 100% nu ar fi existat acest gest de a îngenunchea înainte de curse”, afirma Ecclestone.

Muhammad Ali, un cunoscut militant pentru combaterea rasismului

În sport au existat voci puternice care au luptat pentru combaterea rasismului. De departe, cea mai puternică a fost cea a lui Muhammad Ali. Legendarul boxer a pledat pentru drepturile persoanelor ce culoare, în anii ‘60, ‘70, atunci când în SUA existau mari tensiuni sociale.

Pugilistul a fost foarte bun prieten cu Malcom X, cunoscutul militant pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare. Malcom X a fost asasinat în luna februarie a anuli 1965, în condiții ce nu sunt clare nici în ziua de astăzi.

O altă legendă a sportului, fostul baschetbalist Michael Jordan, a fost criticat de multe ori pentru că nu se implică în combaterea rasismului. Superstarului de la Chicago Bulls i s-a cerut la începutul anilor ‘90 să suțină public un politician de culoare, dar a refuzat să o facă. I s-a reproșat faptul că se gândește doar la bani și nu vrea să-și pună în pericol fabulosul contract pe care îl avea cu compania Nike, dar și multe alte înțelegeri cu alți sponsori de anvergură.