Evenimentul Zilei > Politica > Mișcare strategică înainte de votul pe moțiune. Cum încearcă Florin Cîțu să câștige popularitate
Mișcare strategică înainte de votul pe moțiune. Cum încearcă Florin Cîțu să câștige popularitate

Mișcare strategică înainte de votul pe moțiune. Cum încearcă Florin Cîțu să câștige popularitate

Majorarea salariului minim și compensarea facturilor la energie vor fi aprobate în preziua votului pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că în şedinţa de luni, guvernul va aproba majorarea salariului minim şi compensarea facturilor la energie. Astfel, susține Raluca Turcan, se dorește evitarea amânării soluționării acestie probleme înainte ca moţiunea de cenzură va fi votată în Parlament, a afirmat, joi,.

„Luni vom avea Consiliul Naţional Tripartit, cu premierul, şi vom rediscuta varianta propusă împreună cu prim-ministrul de a majora cu 10% salariul minim şi cel mai probabil în şedinţa de Guvern tot de luni va fi aprobată hotărârea de Guvern. Aceasta pentru că unii se joacă de-a moţiunea şi nu putem risca un eventual vot negativ, să rămână în aer această problemă importantă, cum este majorarea salariului minim în România”, a spus Raluca Turcan.

Potrivit spuselor sale, noul salariu minim pe economie va intra în vigoare începând cu prima zi a lunii ianuarie 2022.

„Am discutat cu angajatorii să îşi pregătească planurile de afaceri. Sper ca această măsură să ducă la stoparea exodului de forţă de muncă şi la îmbunătăţirea nivelului de trai”, a arătat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Guvernul va aproba compensațiile pentru majorarea facturilor

Tot în şedinţa de Guvern de luni se dorește adoptarea ordonanței de urgență prin care vor fi compensate facturile la energie şi gaze pentru consumatorii casnici. Potrivit Ministerului Energiei, vor fi compensate facturile pentru aproximativ 13 milioane de români.

„Marţi vor fi publicate normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil. Acolo a crescut nivelul de venituri pentru posibili beneficiari la 1.386 lei pe membru de familie şi 2.053 lei pe persoană singură şi cei care se încadrează în acest plafon vor putea beneficia de subvenţionarea facturilor la energie şi de un supliment pe toată perioada anului, care se compensează din costul facturilor”, a mai spus Raluca Turcan.

În prezent, sunt 1.970.000 salariați cu contracte de muncă active și normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numărul de salariați activi). Dintre aceștia, aproximativ 1.290.000 de salariați beneficiază de salariul minim de 2.300 lei, respectiv 2.350 lei pentru studii superioare.

Impactul bugetar al creșterii salariului minim în 2022 este de 1,8 mld lei, sumă reprezentând venituri suplimentare la bugetul de stat din contribuții și impozit.

Moțiunea de cenzură îi dă fiori lui Cîțu

Marți, 5 octombrie, este programat votul pentru moțiunea de cenzură inițiată de PSD. Șansele ca aceasta să treacă la vot, iar guvernul condus de Florin Cîțu să fie demis.

Moțiunea de cenzură are mari șanse să treacă mai ales că toate partidele din Opoziție, respectiv PSD, USR PLUS și AUR, au anunțar că o vor vota.

În această situație, până la desemnarea unui alt premier, de către președintele Klaus Iohannis, și instalarea unui alt guvern, interimatul la Palatul Victoria va fi asigurat de același Florin Cîțu

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: